Una exposició reivindica l’ús de la paraula des d’un univers femení
dc., 04/12/2024 - 07:00
Una exposició reivindica l’ús de la paraula des d’un univers femení
Comissariada per la historiadora de l'art i professora Maria Garganté, la mostra es pot visitar al Museu Frederic Marès fins a finals de maig de 2025.
La Sala 28 de la Planta 1 del Museu Frederic Marès acull l’exposició Dones de paraula, comissariada per Maria Garganté. És una mostra que convida a reflexionar sobre el paper històric de la paraula femenina, i que explora com les dones han utilitzat, transmès, reivindicat o vist silenciada la seva veu al llarg dels segles.
Amb un recorregut que s’inicia en l’època moderna (segles XVI al XVIII) i que estableix connexions amb el món contemporani, l’exposició posa al centre dones que, d’una manera o altra, “van prendre la paraula”. S’hi destaquen figures com Santa Teresa de Jesús i la seva escriptura, o Santa Anna i el coneixement transmès a Maria, així com simbolismes com la Immaculada i el seu vincle amb la saviesa. A l’altre extrem, es tracta també la figura de Maria Magdalena, símbol de l’ocultació i la negació de la paraula, i les sibil·les, portadores d’un coneixement sovint qüestionat.
La mostra articula el seu discurs en tres àmbits: Virtut o vici: llegir i escriure en femení, que reflexiona sobre el paper de les dones en l’escriptura i la lectura; De Santa Anna a Maria: transmissió i coneixement, que posa en valor la figura femenina com a transmissora de saber; i La paraula negada, oculta, qüestionada, que analitza els mecanismes d’ocultació i descrèdit de la veu femenina.
Dones de paraula posa sobre la taula la necessitat d’elaborar una genealogia d’autores que esdevinguin referents sòlids i de recuperar el valor de l’ordre simbòlic matern. Al llarg de la història, la paraula ha estat un instrument essencial per interpretar i comunicar la realitat, però ha estat tradicionalment controlada pel poder masculí. L’exposició convida el visitant a repensar aquests relats i a reflexionar sobre com la paraula femenina, encara avui, lluita per ser reconeguda i valorada.
Més informació, en aquest enllaç.