El Museu d'Història de Catalunya engega la 8a edició del seu club de lectura
dt., 26/01/2021 - 17:38
El Museu d'Història de Catalunya engega la 8a edició del seu club de lectura
S'han escollit llibres que parlen de distòpies, com 'Un món feliç' o 'La mà esquerra de la foscor'.
La ciència-ficció i, concretament, les distòpies són formes de pensar el futur d’una societat però, alhora, una manera de reflexionar sobre el present. A través de les obres proposades en la 8a edició del club de lectura del Museu d’Història de Catalunya, es vol fer un recorregut cronològic per diferents versions d’un futur que cada cop ens queda més a prop, i en el qual podem reconèixer alguns aspectes de la nostra realitat.
El cicle s’inicia amb un clàssic de la ciència ficció, Un món feliç, que ens permet posar les bases del gènere i entendre els trets característics de la distòpia. En un segon moment, es llegiran tres obres que aborden la ciència ficció des d’una perspectiva feminista, si bé cadascuna d’elles posa l’accent sobre un aspecte diferent de la construcció de la identitat de les dones: la relació entre gènere i sexe, el poder sobre la realitat que dona el monopoli del llenguatge i, finalment, les formes de domini del cos i el control de la llibertat reproductiva. La darrera sessió es dedicarà a una obra recent que duu a reflexionar sobre l’actualitat del gènere distòpic i la relació que estableix amb el nostre present més immediat.
Aquestes són les lectures escollides:
- 26 de gener: Aldous Huxley, Un món feliç, 1932.
- 23 de febrer: Ursula K. Le Guin, La mà esquerra de la foscor, 1969.
- 23 de març: Suzette Haden Elgin, Llengua materna, 1984.
- 27 d’abril: Margaret Atwood, El conte de la serventa, 1985.
- 25 de maig: Marc-Uwe Kling, Quality Land, 2017.
Les sessions són gratis, es faran a través de l’aplicació Zoom, i per participar-hi cal inscripció prèvia al correu mhcvisites.cultura@gencat.cat. Més informació, aquí.