L'escriptora Imma Monsó, pregonera del Sant Jordi 2022

dt., 29/03/2022 - 11:00

L'escriptora Imma Monsó, pregonera del Sant Jordi 2022

Barcelona celebrarà el Dia del Llibre amb un intens programa d'activitats.

Retorn a la normalitat, a omplir carrers i places de colors i de llibres, d’autors i autores i sobretot de ciutadanes i ciutadans àvids de conèixer i fullejar les darreres novetats editorials i d’emportar-se a casa lectures per a les properes setmanes, o potser mesos. Sense que hi faltin tampoc, esclar, les roses, símbol d’amor i de primavera. Ara sí, tot sembla indicar que aquest 2022 tindrem un 23 d’abril, data assenyala del calendari, “com els d’abans”, un Sant Jordi que farà somriure Barcelona. O potser encara més intens, perquè enguany s’escau en dissabte i, si el temps acompanya, la festa es preveu multitudinària a tothora.

Des de l’Ajuntament de Barcelona i el programa Barcelona, Ciutat de la Literatura es prepara una jornada molt activa. De fet, la Diada de Sant Jordi ja començarà a escalfar motors els dies 21 i 22 amb parades de llibreters i floristes al carrer. També el dia 21 s’instal·larà una placa literària dedicada a l’escritora Anna Murià. El 22 a les 18 h hi haurà un dels actes ja tradicionals en les hores abans de Sant Jordi: el Pregó de la Lectura. La convidada com a pregonera serà l’escriptora Imma Monsó. La lleidatana va iniciar la trajectòria com a narradora el 1996 la publicació del llibre de contes Si és no és, Premi Ribera d’Ebre, i la novel·la No se sap mai, Premi Tigre Juan en la seva versió al castellà. Amb la seva segona novel·la, Com unes vacances, publicada el 1998, va guanyar el Premi Prudenci Bertrana i el Premi Cavall Verd-Blai Bonet de narrativa. Des de la publicació de la seva tercera novel·la, Tot un caràcter, del 2001, ha estat considerada una de les escriptores de més vàlua de la seva generació literària. Monsó ha col·laborat a diversos mitjans de premsa escrita, com ara La Vanguardia, L’Avenç, El Periódico de Catalunya i Catalan Writing. La seva obra ha estat traduïda al castellà, i té obra traduïda a l’anglès, l’àrab, el francès, l’hongarès, l’italià i el neerlandès. I el dia 23, autors i editors es reuniran al pati de l’edifici de l’Ajuntament per agafar forces per a la Diada amb el ja tradicional esmorzar de Sant Jordi. La gran novetat d’aquest any és la Superilla literària, que reservarà el centre de la ciutat a la gran festa del llibre, entre Diagonal i Gran Via / Pau Claris i Balmes.

Com a pròleg de la diada de Sant Jordi, Biblioteques de Barcelona ofereix un espai de trobada entre autors i lectors amb els Diàlegs de Sant Jordi. Aquesta activitat, emmarcada en el Programa d’Acció Lectora, es desenvoluparà en tres jornades de converses entre escriptors d’arreu a partir d’afinitats en les seves darreres obres i de xerrades amb autors internacionals. Una proposta en què la Biblioteca El Clot-Josep Benet (auditori del Disseny Hub Barcelona) i el CCCB seran espais de trobada al voltant dels llibres i de la literatura. Hi trobareu, entre d’altres, Ohran Pamuk, David Trueba, Maksin Óssipov, Núria Bendicho o Santiago Auserón. Una Xarxa de Biblioteques que aviat es veurà ampliada amb la inauguració de la Biblioteca Gabriel García Márquez, al districte de Sant Martí, especialitzada en literatura llatinoamericana.

I en paral·lel, el 23 d’abril es farà un acte a Lisboa que recordarà el Pregó de la Lectura de l’any 2004 on José Saramago va ser el pregoner convidat. Es durà a terme a la Biblioteca Palácio Galveias, amb el suport de les biblioteques de Barcelona i Lisboa, l’Instituto Camões i la Càtedra Internacional de José Saramago de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Durant l’acte es retransmetrà un fragment del pregó de Sant Jordi de Saramago l’any 2004 al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. I és que enguany es commemora el centenari del naixement del Premi Nobel portuguès.

Tota la informació de Sant Jordi, en aquest enllaç.