Un Sant Jordi amb moltes cares
dl., 19/04/2021 - 11:00
Un Sant Jordi amb moltes cares
Les activitats amb motiu del dia del llibre i de la rosa arriben a tots els districtes, i n’hi ha d’organitzades per centres cívics, biblioteques, museus i altres equipaments.
Sant Jordi es tornarà a viure als carrers, i ho farà amb una gran diversitat d’activitats culturals als deu districtes de Barcelona. Sempre, és clar, seguint tots els protocols sanitaris del moment. Serà un dia per passejar entre parades de llibres i roses —s’han definit deu espais tancats i perimetrats a l’espai públic, amb control d’aforament—, però les caminades les podreu combinar amb la participació en algunes de les propostes pensades per centres cívics, museus, biblioteques i altres equipaments. A més, com que enguany la diada del patró de Catalunya s’escau en divendres, també hi haurà moltes iniciatives relacionades amb la diada al llarg del cap de setmana, i també en les jornades anteriors. De fet, les llibreries i les floristeries podran tenir parades davant de l’establiment o al lloc més proper possible els dies 21, 22 i 23 d’abril.
De la llarga llista d’activitats, que podeu trobar amb tots els detalls al web dedicat al dia del llibre i de la rosa, us en destaquem algunes. La vigília de Sant Jordi tindrà lloc el Pregó de la Lectura, organitzat per les Biblioteques de Barcelona. Enguany serà l’encarregada de pronunciar-lo l’escriptora saragossana Irene Vallejo, autora de l’èxit L’infinit dins d’un jonc. El pregó es podrà seguir a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Barcelona. El mateix dia el Centre Cívic Urgell oferirà l’espectacle poètic i musical de la companyia Les Fugitives Dona foc, la dona que es crema, mentre que a la Biblioteca Jaume Fuster opten per una sessió de contes en anglès. Al CC Torre Llobeta es farà la trobada literària “Celebrem Sant Jordi. Els llibres que ens acompanyen”, organitzada pel Grup de Dones en Forma. Seguim amb el dia 22, ja que al CC Sagrada Família hi arribarà la música i la poesia del duet Althaia, el mateix espai on dos dies després hi haurà un contacontes per als més petits. Diferents equipaments i entitats del Poble-sec organitzen, entre el 22 i el 26 d’abril, un Cercallibres, i a La Lleialtat Santsenca podreu gaudir el 23 d’abril d’un Jardí Poètic organitzat pel Col·lectiu d’Artistes de Sants; es tracta d’una performance poètica a mode de recital coral en què la poesia i els relats curts que evoquen la primavera i les flors són els protagonistes. Ens quedem a La Lleialtat, perquè tant el 23 com el 24 hi tindrà lloc el concert visual de B-A-F, un grup de dones artistes que es dediquen a la creació des de diferents disciplines.
L’Espai Jove La Fonteta posarà un micròfon a l’aire lliure el 23 a la tarda perquè tothom que ho vulgui comparteixi versos, cançons o relats breus. A la plaça d’Herta Frankel hi tindrà lloc un espectacle a càrrec de tres pallasses i veïnes que es faran Un embolic de nassos, i al Casal Mas Guinardó es podrà gaudir d’un concert familiar amb Punkgrossos. El Centre Cívic Can Basté organitza un recital especial de Sant Jordi per descobrir l’univers creatiu de joves talents. A l’Institut Barri Besòs es farà una trobada de músics rumberos de la Catalunya Nord i del Principat, organitzada pel Centre Cívic Besòs amb la col·laboració de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.
El 24 d’abril, i sempre amb inscripció prèvia, podreu participar en l’itinerari titulat “Bolaño, vuelve a casa”, organitzat per la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta, o bé en la ruta “De Marsé a Mercè”, pels barris del Carmel, Can Baró i el Guinardó. El Museu Frederic Marès oferirà la visita guiada “Un museu de novel·la”, una passejada que permetrà relacionar obres de la literatura catalana amb una selecció de peces del Gabinet del Col·leccionista que hi ha a l’espai museístic. Durant el mateix dia 24, el CC La Cadena serà l’escenari de l’espectacle Amb “P” de Poesia, a càrrec de Poeta K100, mentre que al centre de cultura popular del barri de Gràcia La Violeta podreu descobrir el projecte musical en clau feminista Alérgicas al Polen. Al pati de la seu del Districte de Nou Barris hi haurà sardanes, un concert de la Banda Simfònica de Nou Barris, havaneres amb el grup Mar i Vent i un final de jornada amb el Grup de Foc de Nou Barris, en el marc de l’Aplec de Cultura Popular Aplecat. Si us agrada escriure, sapigueu que la Biblioteca El Clot – Josep Benet muntarà, el matí del dissabte 24, el IV Concurs de Literatura Ràpida de la Plaça de les Glòries. A la tarda, el CC Parc Sandaru oferirà un concert de Bertran Swing Band i Jam en Vers. El Grup de Teatre Alisos presentarà, a l’Auditori de Sant Martí, l’espectacle La llegenda de Sant Jordi. A l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona els documents originals que s’exposen durant aquest mes d’abril a la vitrina del vestíbul són diferents exemplars del Quixot, de Miguel de Cervantes, el més antic dels quals data de l’any 1755. També a l’Arxiu, el 22 d’abril tindrà lloc la presentació del llibre La bullanga de Barcelona, de Jordi Roca Vernet i Núria Miquel Magrinyà, una presentació que es podrà seguir presencialment (inscripcions a arxiuhistoric@bcn.cat) o bé al canal de YouTube de l’AHCB.
Recintes firals
El dia de Sant Jordi hi haurà una desena de recintes firals a l’aire lliure distribuïts per la ciutat i gestionats pels gremis de llibreters i floristes. L’objectiu és evitar desplaçaments i garantir una celebració de Sant Jordi a prop de casa, segura i sense aglomeracions. Els espais estaran oberts fins a dues hores abans del toc de queda.
Els recintes perimetrats tindran aforament limitat, entrada i sortida diferenciades i respectaran tots els protocols de les autoritats sanitàries. A diferència d’altres anys i per evitar aglomeracions, les parades seran només professionals. No hi haurà parades d’associacions, entitats, partits polítics, etc.
La ubicació dels recintes serà la següent:
- passeig de Gràcia (de ronda de Sant Pere a Aragó, l’Eixample)
- plaça de la Universitat (Ciutat Vella)
- jardins d’Agustí Centelles (l’Eixample)
- jardinets de Gràcia (Gràcia)
- plaça de la Vila de Gràcia (Gràcia)
- passeig de Lluís Companys (Ciutat Vella)
- plaça Reial (Ciutat Vella)
- plaça de Valdivia (les Corts)
- plaça de Sarrià (Sarrià – Sant Gervasi)
- interior d’illa del Poblenou (entre la rambla del Poblenou i els carrers de Pallars, Llacuna i Pujades, Sant Martí)
A més, als extrems de la plaça d’Orfila (Sant Andreu) també hi haurà parades de llibres i roses, tot i que en aquest cas l’espai no es perimetrarà.
En definitiva, una diada que convidarà a sortir a l’espai públic, però també podreu trobar diferents activitats en línia. Consulteu tots els detalls del Sant Jordi 2021 en aquest enllaç.