Una plaça per a Carmen Balcells Segalà

dt., 28/03/2023 - 13:00

Una plaça per a Carmen Balcells Segalà

Més cultura. Estarà situada en un espai de nova creació al districte de Sant Martí, davant de la Biblioteca Gabriel García Márquez, i la inauguració tindrà lloc el 31 de març.

Estarà situada en un espai de nova creació al districte de Sant Martí, davant de la Biblioteca Gabriel García Márquez, i la inauguració tindrà lloc el 31 de març.

Plaça Carmen Balcells Segalà

Barcelona tindrà a partir del darrer dia de març una plaça que recordarà l’agent literària Carmen Balcells Segalà. Estarà al districte de Sant Martí, en un espai de nova creació a tocar de la Biblioteca Gabriel García Márquez, precisament un dels sis Premi Nobel que Balcells va representar —els altres cinc són Mario Vargas Llosa, Miguel Ángel Asturias, Camilo José Cela, Vicente Aleixandre i Pablo Neruda—.  L’acte inaugural començarà a les 17 h, amb l’assistència de Luis Miguel Palomares, fill de Carmen Balcells, acompanyat d’altres membres de la família i representants de l’agència literària Balcells. Serà presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També hi assistiran el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, i el regidor del districte de Sant Martí, David Escudé. L’escriptora Carme Riera farà la glossa de Carmen Balcells, i el periodista i escriptor Juan Cruz conduirà l’acte.

Nascuda a Santa Fe de Segarra, Lleida, el 9 d’agost de 1930 i morta a Barcelona el 20 de setembre de 2015, Balcells va destacar per la seva innovadora gestió, ja que va aconseguir modificar el mercat de contractació, promoció i edició de llibres. Entre les seves consecucions, va fer que s’eliminessin els contractes vitalicis i les clàusules de cessió per temps limitat d’un llibre, motius pels quals va ser molt valorada per les autores i autors.

Als 16 anys es va traslladar a viure a Barcelona. Després de treballar a l’agència literària ACER, propietat de l’escriptor romanès exiliat Vintilă Horia i on ja va entrar en contacte amb destacats escriptors, el 1960 va fundar l’Agència Literària Carmen Balcells. Tenia la seu al seu mateix pis de lloguer. Una de les primeres funcions de l’agència va ser gestionar els drets de traducció d’autors estrangers i d’alguns autors espanyols per a l’editorial Seix Barral. Amb l’agència que portava el seu nom va representar, a més dels Premi Nobel citats, Manuel Vázquez Montalbán —qui la va definir com la “superagent literària”—, Rosa Montero, Terenci Moix, Jaime Gil de Biedma, Eduardo Mendoza, Juan Marsé o Isabel Allende, entre molts d’altres.

També va ser la cofundadora de l’empresa de serveis editorials RBA, de la qual posteriorment es desvincularia, o de Barcelona Litinitatis Patria, amb l’objectiu que Barcelona tingués un edifici monumental amb manuscrits, arxius i biblioteques personals de grans escriptors i editors.

Entre els molts reconeixements i les moltes distincions que va rebre, hi ha la Medalla d’Honor de Barcelona, la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts, la Creu de Sant Jordi, el Premi Montblanc a la Dona, el Premi Especial del Jurat dels Premis Internacionals Terenci Moix, així com ser investida doctora honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona. Sens dubte, Balcells és una figura clau del boom de la literatura llatinoamericana de la segona meitat del segle XX.