Per prevenir i actuar contra les violències masclistes s'impulsen un seguit d'accions i dispositius, en col·laboració amb entitats, associacions i col·lectius. Aquestes accions formen part d'una estratègia de ciutat en la lluita contra la violència i en la promoció de relacions i referents més igualitaris, lliures i sans.

Dispositius impulsats per diferents grups i associacions feministes en la lluita contra les violències masclistes que ofereixen informació davant les violències masclistes i, en especial, davant les violències sexuals en diferents espais urbans de la ciutat. Contemplen accions de sensibilització i informació, prevenció, detecció, atenció i derivació.

A Ciutat Vella, el servei neix gràcies al treball dels i les tècniques amb les entitats i de la necessitat d’implementar el Punt Lila en zones de major concentració d’oci al territori. Consta d’una infraestructura (estand) amb persones professionals expertes en violències masclistes que disposen de materials específics de difusió, que assessoren i activen recursos, i deriven  les persones usuàries. També compta amb parelles itinerants que transiten a peu per les zones més concorregudes d’oci nocturn del territori.

Projecte pilot d'itineraris que estableix la Guàrdia Urbana i que  permeten la sortida ordenada i segura de les zones on tenen lloc les festes majors i faciliten el desplaçament de les persones cap al transport públic.

L’objectiu és treballar des de la prevenció de les violències a l’espai públic, amb més atenció i protecció a les zones més vulnerables. Els i les agents assignats a aquest servei fan un patrullatge proactiu i dinàmic, i mantenen el contacte amb els responsables de seguretat dels establiments d’oci nocturn.

És un projecte de col·laboració institucional  per  establir un sistema articulat de treball en xarxa, cooperatiu i col·laboratiu entre els diferents agents dels àmbits sanitari, social, policial, judicial i educatiu, per abordar la prevenció, detecció, atenció, recuperació i reparació de les dones i els seus fills i filles que viuen situacions de violències masclistes.

Un dels òrgans de treball és la Comissió permanent de violència masclista i seguretat. Al  districte de Ciutat Vella formen part d’aquesta comissió  les tècniques de  feminismes i de prevenció de la Direcció de Serveis a les Persones i Territori, l’agent de Guàrdia Urbana referent en violència masclista de l’equip de policia de barri, membres del Grup d’Atenció a la Víctima del cos de Mossos d’Esquadra,  el tècnic referent de Serveis socials del districte, tècniques dels SARA, PIAD, SAH, i  la tècnica del Servei de Salut.

El protocol "No Callem" és una estratègia pionera de col·laboració amb el sector de l’oci nocturn i els festivals musicals de la ciutat amb l’objectiu de prevenir, abordar i actuar sobre les violències masclistes que succeeixen en aquesta tipologia d’espais.

Compta amb un conjunt de mesures contra les agressions i els assetjaments sexuals (violències sexuals), i les agressions d’origen lgtbi-fòbic i desenvolupa les següents línies de treball:

Estratègies de prevenció del sexisme

Els espais d’oci i els festivals es comprometen a implementar accions per tal d’esdevenir entorns lliures de sexisme i discriminació.

Protocol per a la detecció i l’atenció de les violències masclistes (incloses les sexuals) i les lgtbi-fòbiques

El protocol compta amb unes pautes i unes instruccions per a l’actuació i la intervenció del personal dels espais.

Formació específica sobre les violències masclistes i el protocol per a la detecció i l’atenció

Adreçada al personal dels espais d'oci segons quin sigui el seu rol (responsable o personal de detecció)

Campanya comunicativa

L’estratègia compta amb una imatge visual molt potent per tal d’identificar dins dels locals i als festivals que aquests són espais que actuen contra les agressions i els assetjaments sexuals i que disposen d’un protocol específic. La imatge es troba disponible en català, castellà, francès i anglès.

Consulta els programes de prevenció municipals