Festes de Sant Roc

Les festes de Sant Roc de la plaça Nova són les més antigues que es conserven a la ciutat, se celebren a mitjan agost al voltant de la festivitat de Sant Roc i se centra principalment a la plaça Nova.

La festa, que té més de quatre segles d’història, s’ha celebrat de manera ininterrompuda des del 1589 i té un programa d’activitats que ha perviscut gairebé inalterable des de la primera edició.

La festa actual té el doble vessant de tradició barcelonina, patrimoni de la ciutat, i de festa popular del barri que durant quatre segles i quart ha estat la Vilanova dels Arcs, el barri de la Catedral i el Barri Gòtic. D’aquesta manera la celebració reiterativa de la tradició es configura amb un seguit d’activitats que són les que singularitzen Sant Roc de Barcelona. La festa se celebra durant quatre, cinc o sis dies de la setmana que inclogui la diada de Sant Roc (16 d’agost), i comprèn el cap de setmana i la diada de la Mare de Déu d’Agost (15 d’agost).

Festes de Sant Josep Oriol del barri del Pi

Les Festes de Sant Josep Oriol del barri del Pi, malgrat comptar només amb una vintena d’anys de realització, és una celebració totalment consolidada, amb uns protocols reconeguts i amb actes singulars que la identifiquen clarament. La festa se celebra el divendres i el cap de setmana més proper a la diada de Sant Josep Oriol (23 de març), amb una prèvia el dissabte anterior, quan es representa el modern aute sacramental del Retaule de Sant Josep Oriol, Doctor Pa i Aigua. Els espais de celebració són bàsicament la plaça Sant Josep Oriol, els carrers del barri del Pi i l’interior de la basílica de Santa Maria del Pi.

Festes del Roser, Festa Major de la Rambla

La Rambla celebra la seva festa des de l’any 1962 en honor de la Mare de Déu del Roser, la imatge de la qual és situada a la placeta del Palau de la Virreina. La festa actualment té lloc el divendres i el cap de setmana més proper a la diada de la Mare de Déu del Roser (7 d’octubre). Al llarg d’aquests anys s’han celebrat diverses activitats, la majoria singulars i relacionades amb les realitats originals de la Rambla.

Festes de la Primavera del Barri de Sant Just

Les Festes de Primavera tenen lloc al barri de Sant Just des de l’any 1984. La festa està organitzda per l'Associació d'amics del barri de sant Just i se celebra amb diverses activitats el divendres i el dissabte del primer cap de setmana de juny a la plaça de Sant Just i carrers de l’entorn.

 

 

Trobeu més informació de la Festa Major al web de Cultura Popular

  • Continguts multimèdia
  • Motiu de celebració
  • Actes destacats
  • Elements d’interès
  • Organitzadors i més