Cinquanta locals comercials tornaran a apujar la persiana, deu a Ciutat Vella

16/12/2021 - 13:22 h

Un total de cinquanta locals buits a peu de carrer de tot Barcelona tornaran a obrir amb projectes que reactivin l’economia i la dinamització dels barris. La compra d’aquests establiments ha suposat una inversió municipal de 16 milions d’euros i s’emmarca en la mesura “Amunt, persianes”, que té com a objectiu que 400 locals ara tancats tornin a obrir en els propers tres anys. A Ciutat Vella n'hi hauran deu, repartits entre els quatre barris del districte.

Els locals estan ubicats en zones estratègiques de la ciutat i formaran part d’una cartera pública de baixos de protecció oficial que ha de servir per posar en marxa activitats comercials, socials, culturals o econòmiques que siguin un punt de dinamització del barri on es troben.

Els lloguers seran per sota del preu de mercat i inclouran rebaixes en cas que els projectes que es presentin prevegin la rehabilitació de l’espai. La voluntat és obrir la primera convocatòria durant l’any 2022.

Zones prioritàries per a l’adquisició dels locals

Per a l’adquisició dels immobles, l’Ajuntament de Barcelona va convocar un procediment de  concurrència pública per tal que els propietaris interessats poguessin presentar les seves ofertes. Els principals requeriments eren: superfície d’entre 60 i 1000 m2; accessibles des del carrer; sense llogaters en el moment de la compra; i en un estat de conservació que no requerís una gran inversió posterior.

A partir d’aquests requisits, es van establir tot un seguit de criteris de selecció: màxima distribució territorial per tota la ciutat; prioritat dels districtes amb major proporció de locals buits; zones prioritàries dins de cada Districte; preu màxim d’un 10% per sobre de la taxació encarregada per l’Ajuntament; metres de façana i d’aparador; i l’estat de conservació del local i de la finca.

Pel que fa a Ciutat Vella, es van definir quatre zones prioritàries. Al Gòtic, l’espai delimitat pel carrer Ferran, Avinyó, carrer Ample i carrer Nou de Sant Francesc. Al Raval, el perímetre delimitat entre Nou de la Rambla, carrer de l’Est, passatge de Gutenberg, carrer de Cervelló, carrer de Montserrat i Portal de Santa Madrona. A la zona de Santa Caterina, l’espai delimitat per Sant Pere més Baix, carrer de les Basses de Sant Pere, Carders, Fonollar i carrer dels Mestres Casals i Martorell. A la Barceloneta, el carrer Doctor Aiguader i el passeig de Salvat Papasseit. 

La convocatòria a nivell de ciutat compta amb un pressupost de 10 milions d’euros i, a més, hi havia una específica de Ciutat Vella amb 6 milions d’euros previstos.

A nivell de ciutat, les zones prioritàries eren les zones amb més locals buits com ara els districtes de l’Eixample, Sant Martí o Sants-Montjuïc.

Els locals estan distribuïts per tota la ciutat d’aquesta manera: Ciutat Vella (10), l’Eixample (5), Sants-Montjuïc (3), les Corts (16), Gràcia (2), Horta-Guinardó (6), Nou Barris (3), Sant Andreu (1) i Sant Martí (4). 

Més informació