Obres al districte durant el primer trimestre del 2023

12/01/2023 - 12:50 h

Entre els mesos de gener i març es duran a terme diverses actuacions per millorar la infraestructura i l’espai públic de diversos punts del districte.

Les dues intervencions més destacades continuen sent les respectives remodelacions de les dues vies més importants del districte.

Continuen les obres de transformació de la Rambla, que es van iniciar el passat mes d’octubre amb la seva primera fase, centrada en el tram entre el monument a Colom i Santa Madrona. Amb una previsió de 18 mesos de durada per a aquest primer tram, es treballa en diverses millores per aconseguir un passeig més confortable i amable, amb un paviment renovat, més arbrat i seients, i una millor il·luminació i distribució dels espais.

D’altra banda, avança també el procés de remodelació de la Via Laietana, que va començar el mes de març de l’any passat. Els treballs de renovació i millora s’estan realitzant en el tram entre la plaça d’Urquinaona i la plaça d’Antoni Maura, així com al carrer de Jonqueres. Es tracta de la primera de les dues fases previstes, que té com a objectiu crear una via més verda i sostenible , amb voreres més amples i més espais de passeig per als vianants.

També a la Via Laietana, entre els dies 16 i 19 de gener es duran a terme treballs de formigonant a l’edifici situat a Via Laietana, 53, fet pel qual es mantindrà un únic carril de circulació en sentit mar. A causa dels treballs, també es poden produir talls puntuals de la circulació de vehicle privat, mantenint només el pas d’autobusos i vehicles autoritzats.

Altres actuacions que tindran lloc al districte durant aquests propers mesos són:

Millora i arranjament del Parc de la Barceloneta

Es troba en marxa una actuació que comporta l’arranjament i renovació de la capa superficial del paviment malmès al Parc de la Barceloneta. La intervenció s’ha iniciat aquest mes de gener i es preveu que finalitzi el mes de març.

A més de l’arranjament dels diferents paviments, també s’actualitzaran elements com vorades, escocells i embornals, i es renovaran diverses papereres i un banc.

Els treballs es realitzen completament dins l’àmbit del parc, i per tant no s’afecta cap itinerari de vianants ni cap carril de circulació de vehicles.

Renovació del paviment del Mercat de la Boqueria

La renovació i unificació de tot el paviment del Mercat de la Boqueria es durà a terme en dues fases: una primera fase del 16 de gener al 19 de febrer, i una segona fase del 20 de febrer fins al 26 de març.

Mentre durin les obres, el mercat continuarà obert i funcionant amb normalitat. Cada fase es realitzarà també per seccions, per tal de minimitzar les afectacions a parades i visitants. Les zones afectades en cada moment restaran tancades i delimitades amb un tancament provisional.

Renovació del paviment del carrer dels Escudellers

Després de l’aturada d’obres durant la campanya de Nadal, segueix en marxa la intervenció per a la renovació del paviment en mal estat al carrer dels Escudellers, al barri del Gòtic.

Aquesta nova fase de les obres es durà a terme entre el carrer Nou de Sant Francesc i la Rambla, tram que quedarà tallat a la circulació. El tram entre el carrer Nou de Sant Francesc i carrer dels Còdols quedarà en atzucac, amb accés exclusiu de veïnat i vehicles d’emergència per carrer Ample i carrer d’en Carabassa. El pas als locals comercials i l’itinerari de vianants quedarà assegurat en tot moment.

Reurbanització dels entorns escolars

Fins a mitjans de febrer continua la transformació dels entorns de dos centres escolars de la Barceloneta, l’Escola Alexandre Galí i l’Escola Mediterrània.

La intervenció va començar el passat desembre dins el programa “Protegim les escoles”, i es va intervenir per pacificar els voltants de cinc centres escolars del barri de la Barceloneta.

Les obres a l’entorn de l’Escola Alexandre Galí es duran a terme en el tram del Passeig Marítim de la Barceloneta que dona a la seva façana, mentre que les obres a l’entorn de l’Escola Mediterrània es realitzaran al carrer Sant Carles.

D’altra banda, a partir del 20 de febrer s’iniciaran els treballs d’ampliació de la vorera del carrer dels Àngels, entre el carrer del Carme i el carrer del Peu de la Creu, a l’entorn de l’Escola Milà i Fontanals.

L’actuació, que té una durada prevista de quatre setmanes, consisteix en l’ampliació de l’actual vorera amb panot, ocupant l’espai de l’anterior ampliació tàctica, i la col·locació de cadires i travesses de fusta.

Finalment, durant el mes de febrer es realitzaran diverses intervencions per a millorar la senyalització i visibilitat dels entorns escolars de diversos centres del districte, amb la col·locació de senyalització vertical i pintura de catifa. Els centres on es treballarà son: Escola Collaso i Gil, Escola Drassanes, Escola Rubén Dario i Escola Pia Sant Antoni.


Obres al clavegueram i canalitzacions soterrades

Durant els propers mesos es realitzaran les següents obres de millora i reparació del servei de clavegueram i de la canalització de les xarxes elèctrica i d’aigua potable a diferents punts del districte:

Obres de reparació de la xarxa elèctrica soterrada al carrer de Petritxol, al barri del Gòtic. Intervenció en fase única del 16 al 30 de gener.

Obres de reparació de la xarxa elèctrica soterrada als carrers de l’Aurora i de la Riereta, al barri del Raval. Intervenció en fase única del 16 de gener al 27 de febrer. Hi poden haver afectacions puntuals a calçada.

Obres de reparació de la xarxa elèctrica soterrada al carrer de Valldonzella, al barri del Raval. Intervenció en fase única del 17 de gener al 7 de febrer. Hi poden haver afectacions puntuals a calçada.

– Obres de renovació de la xarxa soterrada d’aigües a la Rambla. Intervenció en fase única del 17 al 26 de gener.

– Obres de reparació de la xarxa elèctrica soterrada al carrer del Pintor Fortuny, al barri del Raval. Intervenció en fase única del 17 de gener al 7 d’abril.

– Obres de millora del clavegueram al carrer Atlàntida, al barri de la Barceloneta. Intervenció en fase única del 19 de gener al 10 de març. Els treballs es duran a terme entre els carrers de Ginebra i de La Maquinista, tram que quedarà tallat al trànsit, amb accés exclusiu per al veïnat i vehicles d’emergència.

– Obres de reparació de la canalització d’aigua a la Ronda de Sant Antoni. Intervenció en fase única del 23 de gener al 24 de febrer.

– Obres de reparació de la xarxa elèctrica soterrada al passatge de Sant Bernat, al barri del Raval. Intervenció en fase única del 24 de gener al 14 de febrer. Hi poden haver afectacions puntuals a calçada.

– Obres de renovació de la canonada d’abastament d’aigua potable al carrer de Pelai, entre carrer Balmes i la Rambla. La intervenció es realitzarà en fase única des de l’1 de febrer i fins al 17 de març, i es treballarà en la vorera, pel que s’habilitarà l’itinerari de vianants per la vorera tàctica a calçada. Es garantirà en tot moment l’accés a locals comercials i habitatges amb passarel·les degudament fixades i antilliscants.

– Obres de reparació de la xarxa soterrada elèctrica al carrer de la Unió, al barri del Raval. Intervenció en fase única del 14 de febrer al 7 de març. Hi poden haver afectacions puntuals a calçada.

– Obres de canalització de la fibra òptica per a la Filmoteca de Catalunya, al barri del Raval. La intervenció es durà a terme als carrers Marquès de Barberà, Sant Ramon i d’Espalter, entre el 27 de febrer i el 21 d’abril. Els treballs es divideixen en les següents fases:

  • Del 06/03 al 13/03, vorera banda mar del carrer del Marquès de Barberà. Hi haurà únicament tall de vorera i desviament de vianants a la vorera contrària.
  • Del 20/03 al 24/03, creuament del carrer del Marquès de Barberà. Es realitzarà tall del carrer del Marquès de Barberà a partir del carrer de Sant Oleguer, amb canvi de sentit de circulació del carrer de Sant Ramon, entre el carrer de Sant Pau i el carrer del Marquès de Barberà.
  • Del 27/03 al 11/04, canalització del carrer de Sant Ramon. Es realitzarà tall del carrer de Sant Ramon a partir del carrer del Marquès de Barberà. El desviament de trànsit serà carrer del Marquès de Barberà – carrer de Sant Ramon sentit mar.
  • Del 16/04 al 17/04, creuament del carrer de Sant Pau, amb obra civil i reposició de paviment. Es realitzarà tall del carrer de Sant Pau a partir del carrer d’Espalter.
  • Del 17/04 al 21/04, canalització del carrer d’Espalter. No hi haurà afectació a la circulació de vehicles i vianants.

– Obres de canalització de l’enllumenat al carrer de la Unió, al barri del Raval. Intervenció en fase única del 6 al 20 de març, entre la Rambla i el carrer de Santa Margarida. Els treballs es duran a terme majoritàriament a la vorera banda mar, desplaçant el trànsit de vianants a la vorera contrària. El diumenge 12 de març es realitzarà el creuament de calçada, amb afectació al trànsit rodat.

Totes les possibles incidències a la circulació estaran degudament senyalitzades a les zones afectades, i també s’informarà dels desviaments de recorregut alternatiu.