Obres al districte durant l’últim trimestre de l’any

27/09/2023 - 12:02 h

Entre els mesos d’octubre i desembre es duran a terme diverses actuacions per millorar la infraestructura i l’espai públic a diferents punts del districte.

Les diferents tipologies d’actuacions es realitzaran a tots els barris, assegurant un correcte manteniment de l’espai públic.


Obres de reurbanització de la Via Laietana

A principis de setembre es va iniciar la segona i última fase de les obres de transformació d’aquesta via, traslladant els treballs al tram inferior, entre la plaça d’Antoni Maura i les places d’Idrissa Diallo i de Correus.

Amb el canvi de zona afectada, també s’ha modificat la mobilitat de l’entorn de la via. Així, la Via Laietana queda tallada en sentit muntanya des de la plaça d’Idrissa Diallo, mentre que en sentit mar es manté un únic carril de circulació des de la plaça d’Antoni Maura. En el tram superior, ja finalitzat, s’ha posat en marxa la configuració definitiva de carrils de circulació: en sentit mar, un carril per vehicles privats i un altre compartit per a bus i bicicletes, i en sentit muntanya, un únic carril per veïnat, guals i serveis, a més d’un carril bici segregat.

Es preveu que aquesta nova fase tingui una durada de 21 mesos, finalitzant la intervenció el juny del 2025. Es pot consultar tota la informació i afectacions al web específic sobre la via Laietana del Servei d’Informació d’Obres.


Obres de remodelació de La Rambla

Continuen en marxa les obres de transformació de la Rambla, que es van iniciar el passat mes d’octubre amb la seva primera fase, centrada en el tram entre el monument a Colom i Santa Madrona. La intervenció treballa en diverses millores per aconseguir un passeig més confortable i amable, amb un paviment renovat, més arbrat i seients, i una millor il·luminació i distribució dels espais.

Durant els pròxims mesos es finalitzaran treballs en diversos punts de la zona afectada:
– Calçada costat Raval, fins al 27 d’octubre.
– Calçada costat Gòtic, fins al 25 d’octubre.
– Vorera lateral costat Raval, fins al 27 d’octubre.
– Vorera lateral costat Gòtic, fins al 24 de novembre.
– Vorera central costat Gòtic, fins al 31 d’octubre.
– Vorera central costat Raval, de l’1 de novembre al 22 de febrer de 2024.
– Vorera Colom, fins a mitjans d’octubre.
– Àmbit de la Comandància Naval, del 3 d’octubre a l’1 d’abril de 2024.
– Avinguda de les Drassanes, vorera adjacent al Museu Marítim, fins al 4 de desembre.

Es preveu que el vial de circulació de la Rambla en sentit descendent, que es manté tallat, s’obri a partir del 29 de novembre.


Implantació de carril bici al carrer de Ramon Trias i Fargas

Des del 26 de setembre i durant el mes d’octubre es durà a terme l’execució d’un carril bici, a tocar de vorera, en sentit mar del carrer de Ramon Trias i Fargas, al barri de la Barceloneta. El tram a treballar es troba entre el carrer de Salvador Espriu i el passeig Marítim de la Barceloneta – Oriol Bohigas, enllaçant després fins al carrer de Trelawney.

Els primers treballs que es faran, entre d’altres, són l’execució de les canalitzacions per a semàfors i el condicionament dels embornals i rigoles del tram. Tot seguit es farà el fresat i aglomerat del paviment del carril bici, treballs de pintura i, finalment, la col·locació de peces separadores i pilones. Alguns d’aquests treballs caldrà fer-los necessàriament en cap de setmana o en horari nocturn, així que es prendran les mesures necessàries per minimitzar les molèsties al veïnat.


Reparació de juntes de dilatació als túnels de la Ronda Litoral

La nit del 30 de setembre (des de les 23 h) a l’1 d’octubre (fins a les 12 h) es realitzarà una actuació puntual de reparació de juntes elàstiques a l’interior del túnels de la ronda Litoral, sentit Llobregat, en l’àmbit del Pla de Palau.

La circulació quedarà totalment tallada en sentit Llobregat a partir de la sortida 22 i fins a l’accés 21. El desviament del trànsit serà per la sortida 22, carrer del Doctor Aiguader, passeig de Colom, passeig de Josep Carner, i tornada a la ronda Litoral per l’accés 21.

S’aprofitarà el tall de circulació per dur a terme altres treballs de manteniment al tram afectat.


Reforma dels tancaments de la plaça de Carme Simó

Durant el mes d’octubre donarà inici la instal·lació dels nous tancaments al voltant de la plaça de Carme Simó, al barri del Gòtic. Es preveu que l’execució tingui una duració d’un mes, que es realitzarà sempre fora de l’horari lectiu de l’Escola Baixeras, que té ús exclusiu de la plaça durant aquest horari.


Renovació d’àrees de joc infantil

Durant aquest últim trimestre de l’any es realitzaran millores a diverses àrees de joc infantil dels barris del Casc Antic i el Raval.

Al Casc Antic es treballarà a la zona dels jardins del Pou de la Figuera, on es canviarà el mobiliari urbà, s’hi incorporarà una font de beure i s’adequaran l’enllumenat i el reg. També es renovarà el paviment, que passarà a ser de sauló amb cautxú a la zona dels elements de joc i de formigó a la zona de la taula de ping-pong. Es busca així dinamitzar la zona de joc i millorar-ne les connexions amb l’entorn.

També al Casc Antic es troba en marxa l’actuació de millora de la zona de jocs de Pla de Palau.

Al Raval, d’altra banda, es treballarà a la plaça de les Caramelles, a la plaça de Vicenç Martorell, a la placeta de Martina Castells i a l’espai del carrer de l’Arc del Teatre. En aquestes àrees s’introduiran elements de joc accessibles i inclusius, i també s’hi crearan espais d’estada i s’adequaran els serveis de reg i enllumenat.


Obres de millora a la plaça de Charles Darwin

Durant el mes d’octubre i fins a mitjans de novembre es realitzarà una intervenció per adequar l’espai de la plaça de Charles Darwin, al barri de la Barceloneta. L’actuació inclou la reparació de la jardinera i la reposició de tot el paviment de fusta.


Ocupació de la via pública per edificació al carrer dels Sagristans

Per treballs de reforma i adequació a l’edifici del carrer dels Sagristans número 11-13, al barri del Gòtic, del 2 d’octubre al 31 de desembre s’ocuparan la vorera i el cordó de serveis a la calçada adjacents a l’edifici, així com part del carrer del Doctor Joaquim Pou, entre el carrer dels Sagristans i l’avinguda de la Catedral. No hi haurà afectació a la circulació de vehicles.


Implantació de grua a Via Laietana

El diumenge 19 de novembre, de 8 a 18 hores, es realitzarà un tall de circulació total a la Via Laietana, a l’alçada del número 53, davant de la cruïlla amb el carrer de les Jonqueres, per la implantació d’una autogrua necessària per finalitzar les obres de l’edifici.

El tall de circulació es realitzarà a la plaça d’Urquinaona, amb desviació cap al carrer de Trafalgar.

Obres de rehabilitació del recinte de Can Seixanta

Després dels treballs realitzats a les cobertes i al centre de transformació, a partir del 16 d’octubre donarà inici la intervenció a l’estructura i a les naus de la planta baixa del recinte de Can Seixanta.

Aquesta nova fase de la rehabilitació consisteix en un reforç de l’estructura i del sostre de tot el conjunt, així com l’adequació d’alguns espais de la planta baixa, com les dues naus més grans i altres espais annexes de les naus adjacents.

Es preveu que els treballs finalitzin l’octubre de l’any que ve.


Obres al clavegueram i canalitzacions soterrades

Durant els propers mesos es realitzaran les següents obres de millora i reparació del servei de clavegueram i de la canalització soterrada de serveis a diferents punts del districte:

– Obres de rehabilitació del clavegueram al carrer de Santa Anna, al barri del Gòtic. Segona fase de la intervenció, ara en el tram comprès entre el carrer de Bertrellans i l’avinguda del Portal de l’Àngel. Les obres es realitzaran entre el 26 de setembre i el 10 de novembre, amb tall de circulació a partir de l’avinguda del Portal de l’Àngel. Es regularà l’entrada i sortida de vehicles comercials de càrrega i descàrrega fins al carrer de Bertrellans; la resta de vehicles hauran de seguir el desviament per l’avinguda del Portal de l’Àngel, carrer de Portaferrissa i La Rambla.

– Obres de renovació d’una vàlvula de canalització d’aigua a l’avinguda del Marquès d’Argentera amb Pla de Palau, al barri del Casc Antic. La intervenció es realitzarà entre el 26 de setembre i el 26 de novembre, i es dividirà en tres fases:

  • Fase 1, del 26/09 al 7/10. Es treballarà a l’àmbit de Pla de Palau i rotonda de passeig Isabel II, on s’ocuparà un carril de circulació, deixant la resta habilitats.
  • Fase 2, cap de setmana del 7 i 8 d’octubre. Es realitzarà el creuament de calçada a Pla de Palau, que es farà per meitats per deixar sempre al menys un carril de circulació habilitat.
  • Fase 3, del 8/10 al 26/11. Es treballarà a vorera i calçada de l’avinguda Marquès d’Argentera, amb ocupació de dos carrils i deixant habilitada la circulació als altres dos carrils.

– Obres de millora de l’abastament d’aigua al barri de la Barceloneta. Es realitzarà la renovació de la canonada al passeig de Joan de Borbó, entre els carrers d’Escar i de Pepe Rubianes. La intervenció es durà a terme entre el 2 d’octubre i el 23 de desembre, i es dividirà en quatre fases:

  • Fase 1, del 2/10 al 19/10. Els treballs s’iniciaran a la banda del Port Vell, quedant sempre un carril habilitat en sentit espigó.
  • Fase 2, del 20/10 al 23/10. Creuament de calçada al passeig Joan de Borbó, a l’alçada del carrer del Judici, permetent sempre el pas en tots dos sentits de circulació.
  • Fase 3, del 24/10 al 3/12. Actuació al tram entre els carrers del Judici i d’Emilia Llorca Martín, deixant sempre un carril de circulació en sentit al centre de la ciutat al passeig de Joan de Borbó. Els creuaments de calçada en els carrers esmentats provocaran tall de circulació als mateixos, desviant els vehicles pels carrers adjacents.
  • Fase 4, del 30/11 al 23/12. Treballs a la cruïlla del carrer de Pepe Rubianes, mantenint un carril de circulació sentit centre de la ciutat al passeig de Joan de Borbó i la doble circulació al carrer de Pepe Rubianes.

– Obres de renovació d’una vàlvula de la canalització d’aigua a la confluència del passeig Picasso amb passeig de la Circumval·lació, banda Besòs, al barri del Casc Antic. Intervenció en fase única del 16 d’octubre al 26 de novembre. L’actuació es realitzarà en vorera, sense afectació a la circulació.

– Obres de renovació del servei elèctric al carrer de Tallers, al barri del Raval. La intervenció es durà a terme del 16 d’octubre al 3 de desembre en tres fases. La circulació de vehicles quedarà tallada en els trams afectats de 8 a 17 h de dilluns a divendres, quedant restituïda fora d’aquest horari. Més informació sobre aquesta actuació al següent enllaç.

– Obres de rehabilitació del clavegueram al carrer de Ginebra, al barri de la Barceloneta. Segona fase de la intervenció, ara en el tram comprès entre el carrer de Cermeño i el passeig de Salvat Papasseit. Les obres es realitzaran entre el 23 d’octubre i l’1 de desembre, amb tall de circulació del tram afectat. El desviament de vehicles serà pel passeig de Salvat Papasseit, carrer d’Andrea Dòria i carrer de Cermeño.

– Obres de renovació de la canalització de gas al carrer d’Andrea Dòria, al barri de la Barceloneta. La intervenció es realitzarà entre el 30 d’octubre i el 15 de desembre, en el tram entre el carrer de l’Atlàntida i el carrer de Salamanca. Les obres es dividiran en dues fases:

  • Fase 1, del 30/10 al 20/11. Tall de circulació al carrer d’Andrea Dòria, entre el carrer Salamanca i el carrer de Vila Joiosa, amb accés exclusiu per a veïns i vehicles d’emergència. Les cruïlles banda muntanya dels carrers de Salamanca i Dr. Giné i Partagàs es realitzaran per meitats i mantindran el pas de vehicles. El tram banda mar del carrer Salamanca i els carrers d’Alcanar i de Vila Joiosa quedaran en atzucac amb accés des del carrer Sant Carles.
  • Fase 2, del 20/11 al 15/12. Tall de circulació al carrer d’Andrea Dòria, entre el carrer de Vila Joiosa i el carrer de l’Atlàntida, amb accés exclusiu per a veïns i vehicles d’emergència. Els carrers de Guitert, Grau i Torras i Vinarós quedaran en atzucac amb accés des del carrer Sant Carles.

– Obres d’execució de canalització de baixa tensió al carrer d’Avinyó, al barri del Gòtic. La intervenció es realitzara entre el 20 i el 29 de novembre, amb tall de la circulació de vehicles.

– Obres de renovació del servei elèctric al carrer de Joaquín Costa, al barri del Raval. Del 2o de novembre a l’11 de desembre.

– Obres de rehabilitació del clavegueram al carrer de Bertrellans, entre els carrers de Santa Anna i Canuda, al barri del Gòtic. Intervenció en fase única, del 20 de novembre al 21 de desembre i del 8 de gener al 2 de febrer (es pausen els treballs durant la campanya de Nadal). La intervenció es realitza amb tall de carrer entre les 8 i les 15 h, fora de l’horari de treball la circulació quedarà restablerta.

– Obres de renovació de la canalització d’aigua al passeig de Salvat Papasseit, al barri de la Barceloneta. De l’1 al 15 de desembre.

– Obres de renovació del servei elèctric al carrer de Milans, al barri del Gòtic. Del 2 al 18 de desembre.