El Convent de Barcelona Activa ha acompanyat 5.000 joves en el primer any

14/12/2023 - 17:50 h

El darrer any Barcelona Activa ha atès més de 14.000 joves amb accions d’ocupació, formació, emprenedoria i qualificació digital. Es tracta de més de la meitat (55%) del total de joves sense feina que hi ha a la ciutat. Més de 5.000 han estat acompanyats directament pel Convent de Barcelona Activa, l’espai situat al Centre Cívic Convent de Sant Agustí, a Ciutat Vella, que ara celebra el primer aniversari.

El Convent ofereix assessorament personalitzat, activitats i sessions grupals i d’entrenament a joves, amb acompanyament expert. També disposa de sales habilitades per simular entrevistes o gravar videocurrículums.

El 55% de les persones ateses tenen menys de 25 anys i es troben en una etapa de transició cap al mercat de treball. El 45% restant tenen entre 25 i 30 anys i busquen millorar el seu lloc de treball i accedir a noves i millors oportunitats professionals. Pel que fa als estudis, el 15% dels joves atesos no tenen estudis de secundària, el 25% han acabat la formació obligatòria (ESO), el 33% tenen formació postobligatòria i el 27% han cursat cicles formatius de grau superior o estudis universitaris. 

Entre les iniciatives que s’han posat en marxa destaquen les següents:

  • Projecte de vida professional: programa d’orientació vocacional i professional adreçat als i les joves estudiants dels centres educatius. Un total de 15.911 joves de 175 centres de la ciutat han participat en activitats per descobrir interessos professionals o competències clau, han visitat empreses o han assistit a conferències i xerrades inspiradores.
  • Projectes singulars: s’han desplegat 281 itineraris personalitzats d’orientació, formació i inserció laboral o retorn al sistema educatiu de joves amb més vulnerabilitat i dificultats d’accés al mercat de treball. El 48% de les persones participants estan treballant o continuen estudiant en el sistema educatiu.
  • S’ha multiplicat per 7 el nombre de joves que han participat en alguna activitat grupal o de coaching laboral. L’augment més destacat ha estat en el programa d’activitats Barcelona Treball Joves.
  • El Servei Telemàtic Jove (603 805 131) ha fet 11.000 atencions per donar informació i derivar a recursos d’ocupació, formació i autoocupació adreçats al col·lectiu jove.
  • El Punt d’Informació Jove del Convent ha atès presencialment 591 persones sense cita prèvia, que han rebut informació sobre recursos o assessorament en la cerca de feina o per iniciar processos d’acompanyament posteriors.

De cara al primer trimestre del 2024 estan previstes iniciatives per millorar les entrevistes de selecció dels candidats i l’ús de tecnologia per trobar feina mitjançant eines com el videocurrículum o les xarxes socials, i també itineraris per establir un full de ruta personal.

El Convent de Barcelona Activa és una mesura del Pla de foment de l’ocupació juvenil 2020-2023 de l’Ajuntament, en col·laboració amb el Consell de Joventut de Barcelona, entitats sindicals juvenils, les patronals Pimec i Foment, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el Consorci de l’Educació, la Fundació Barcelona FP i el Departament de Joventut de l’Ajuntament.

Situació del mercat laboral per al jovent a la ciutat

Del gener al novembre del 2023 s’han formalitzat 338.006 contractes a persones de menys de 30 anys. El 43,7% dels contractes signats per joves a la ciutat del gener al novembre del 2023 són de caràcter indefinit, el valor més alt de la sèrie històrica. Després de triplicar-se l’any 2022 per l’impacte de la reforma laboral, la contractació indefinida de joves ha caigut un 3,5% en termes interanuals, un descens més moderat que el de la contractació indefinida total a la ciutat (-6,9%).