El projecte “El carrer és nostre i la festa també” guanya el premi per la seva proposta de creació d’una guia de recomanacions i bones pràctiques per a la millora del funcionament dels punts lila de la ciutat de Barcelona, des d’una perspectiva feminista interseccional i antiracista
El projecte guanyador, “El carrer és nostre i la festa també”, inclou la creació d’una guia de recomanacions i bones pràctiques per a la millora del funcionament dels punts lila de la ciutat de Barcelona, des d’una perspectiva feminista interseccional i antiracista.
En el seu veredicte, el jurat ha considerat “que el projecte suposa una pràctica d’innovació social, atès que promou solucions efectives a la realitat social de les dones de Barcelona i complementa l’acció municipal”, i també ha destacat que “ incorpora d’una manera clara la veu de les dones en el seu disseny i posa la mirada d’interseccionalitat al centre de la proposta, facilitant la cocreació de punts lila més inclusius i respectuosos amb tota la pluralitat i diversitat de dones de la ciutat”.
Objectiu del premi
Enguany, a la dinovena edició, amb el lema “BCN Espais lliures i segurs”, el premi ha posat l’èmfasi en el fet de generar pràctiques que ajudin a fomentar espais públics lliures de violències masclistes.
L’objectiu de la iniciativa és oferir recursos econòmics i suport institucional que facilitin la realització del projecte guanyador, que ha de ser inèdit o estar a l’inici de la seva implementació. La dotació del premi és de 15.000 euros.
Acte de lliurament
En l’acte, celebrat a la Sala d’Actes del Museu Picasso, s’ha donat a conèixer també com s’ha desplegat el projecte premiat l’any passat, “Eduquem per viure la interculturalitat. Construïm una societat lliure de masclisme i racisme”, de l’Associació Migració i Economia Social i Solidària (MigrESS). Durant l’acte, presentat per la periodista Júlia Bertran, els assistents també han pogut gaudir de l’espectacle de dansa “Les paraules fan mal”, de l’Associació Dona Cançó, i de les actuacions musicals del projecte “Música al carrer”, del pianista Merx Samà i la cantant Bea Fernández.
Un premi consolidat
Des de l’any 2005, l’Ajuntament de Barcelona convoca el Premi 25 de Novembre amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, i en el marc de l’Acord ciutadà per una Barcelona lliure de violència contra les dones.
Cada any, el tema triat ofereix la possibilitat de reconèixer públicament una proposta que aborda qualsevol dels àmbits i formes de violència contra les noies, les dones i els seus fills i filles i de donar-hi suport econòmic. Sigui quin sigui l’àmbit i el tema, la clau és promoure canvis socials en relació amb qualsevol mena de violència masclista.