- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Comença la Setmana Sense Soroll 2021
Comença la Setmana Sense Soroll 2021
26/04/2021 - 14:42 h
Amb motiu del Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll (28 d'abril) se celebra la #SetmanaSenseSoroll amb activitats per conscienciar la ciutadania del problema de la contaminació acústica.
La Setmana Sense Soroll, del 26 d’abril al 2 de maig de 2021 i promou iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica, com ara la sensibilització i l’educació ambiental. Sota el lema “Stop soroll!”, la SSS del 2021 té per objectiu posar en valor totes aquelles actuacions i/o accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn.
Campanya de sensibilització pel soroll de motos
Barcelona és una de les ciutats amb més motocicletes i ciclomotors d’Europa. Per això, durant la Setmana del Soroll es fa aquesta activitat, que consisteix a fer mesures sonomètriques voluntàries als conductors de motocicletes i ciclomotors, així com a informar-los de la importància de respectar l’espai del vianant i reduir els impactes d’aquest mode de transport, com són el soroll i l’emissió de contaminants.
Els controls tindran lloc del 26 d’abril al 2 de maig de 2021 a diversos punts de la ciutat. Més informació aquí.
Activitats virtuals de la Fàbrica del Sol
Des de La Fàbrica del Sol ofereixen dues activitats virtuals. La proposta “Sent la Barceloneta”, un recorregut virtual sonor per la Barceloneta, de la mà de la doctora Ilària Sartori, experta en acústica urbana. A través de muntatges sonors i enregistraments de camp es poden descobrir les històries, esdeveniments i moments que donen al barri la seva personalitat única.
També s’ofereix un taller familiar digital per aprendre a construir un sonòmetre amb peces de programació de codi lliure. L’Ateneu de Fabricació de La Fàbrica del Sol mostrarà com fer visible el nivell acústic del nostre entorn. El podrem diferenciar clarament gràcies a un llum que presentarà un aspecte diferent segons si es percep un nivell poc sorollós, molest o insuportable, per exemple.
Més informació i inscripcions aquí.
Programació a tot Catalunya
La celebració de la setmana, amb el lema Stop soroll! està organitzada per la Generalitat de Catalunya i aglutina totes les iniciatives, promogudes tant per administracions com per entitats, escoles i associacions, amb les quals cal posar en comú les solucions al problema del soroll en el dia a dia i com afecta els diversos col·lectius, entre els quals destaca l’alumnat dels centres educatius, on el soroll pot dificultar l’aprenentatge.
En aquesta línia, La Diputació de Barcelona, junt amb la Generalitat de Catalunya i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat han preparat un interactiu amb recursos educatius virtuals sobre el #soroll, amb vídeos, jocs educatius i exposicions virtuals. Des de la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB) s’han aportat recursos com l’ImPARCdible dels jardins de Vil·la Cecília i Vil·la Amèlia i l’ImPARCdible del Laberint d’Horta.
Com responem a la contaminació acústica?
Per fer front a la contaminació acústica, l’Ajuntament de Barcelona disposa d’un pla de reducció de la contaminació acústica, i un mapa del soroll sota la directiva de la Unió Europea sobre l’avaluació i gestió del soroll ambiental, amb l’objectiu de concretar una política comunitària comuna en la lluita contra el soroll.
Així mateix, el programa escolar Sssplau és una de les propostes que es fan durant tot l’any i que promou que l’alumnat de Barcelona sigui conscient i participi en la millora de la gestió sostenible del seu entorn identificant, en aquest cas a l’escola, espais problemàtics amb alts índexs de soroll dins el centre: menjadors, patis, sales polivalents, gimnàs… on cal prendre mesures i actuar.
Més recursos virtuals
A més dels recursos específics treballats per la setmana, us proposem altres recursos en línia sobre els sons de la ciutat:
Un muntatge dedicat als pescadors, amb les seves veus i els sons del port
El so de la font Carmen Amaya enregistrat amb un micròfon subaquàtic
El balcó d’un veí del C/ Pescadors, amb música, canaris i caderneres: