Reutilització

Modificar la percepció dels ciutadans en favor de la prevenció i la reutilització és possible si es fan servir estratègies de comunicació basades tant en els valors socials i ambientals que li són inherents, com en els atractius econòmics i comercials més clàssics.

Filosofia

L’intercanvi, la reutilització, els mercats de segona mà o l’aprofitament dels excedents alimentaris són accions encaminades a fer de la prevenció i la reducció des de l’origen la via per avançar en la minimització de la càrrega residual.

 

Renoves i altres xarxes d'intercanvi

A la ciutat tenen lloc diferents esdeveniments que suposen ocasions per a l'intercanvi d'objectes que ja no usem però que estan en bon estat i que, a mans d'algú altre, poden tenir una nova vida. 

 

Tallers i festes de reparació

L’Ajuntament inicia un programa de tallers de reparació als centres cívics i casals de barri amb l'objectiu de dotar els ciutadans dels coneixements necessaris per reparar els seus propis ordinadors, telèfons mòbils o tauletes, així com petits electrodomèstics com ara planxes, torradores o batedores.

Consum responsable

El consum responsable té en compte les repercussions socials, econòmiques i ambientals del producte o servei que es vol adquirir. Els consumidors han de ser conscients de l'impacte ambiental i social que genera el consum i actuar en conseqüència per mirar de reduir-lo.

Vaixella reutilitzable

L'Ajuntament de Barcelona posa a disposició de les entitats de la ciutat un nou servei de préstec gratuït d’una vaixella reutilitzable per a usar en actes, festes o celebracions populars.

ReparaTruck

Un dels eixos de l’estratègia “Residu zero” es fonamenta en l’impuls de la reparació com a eina de prevenció per allargar la vida útil dels aparells. El Reparatruck és un servei mòbil d’autoreparació que fomenta la reparació dels aparells i a la vegada promou la prevenció de residus.