De què parlem quan parlem d’acció comunitària?

17/02/2022 - 16:04 h

L’acció comunitària a Barcelona ve de molt lluny: ve dels moviments veïnals del segle passat, ve de les lluites obreres encara més antigues, ve d’associacions de persones amb interessos comuns i ve de la trobada de pobles diversos i decidits a trobar-se per viure en comunitat. Al mateix temps és una palanca de la ciutat del futur, és un camí que no s’atura i que cada dia sorprèn amb la creació d’alguna associació, d’un nou grup de suport o col·lectivitat.

No parem de sentir que Barcelona és un exemple de teixit associatiu espès i ric en grans mobilitzacions i, alhora, en treball diari de moltes “formiguetes”. L’acció comunitària és el conjunt d’aquelles iniciatives i projectes que aborden de forma col·lectiva els reptes socials, que ho fan amb la voluntat de millorar les condicions de vida als barris i de teixir una societat més inclusiva i més cohesionada.

La denominació ‘acció comunitària’ pretén incloure i descriure totes aquestes activitats, per considerar les maneres de poder donar-los suport des del consistori. Perquè cal que aquest teixit pugui donar el màxim de si mateix, però també cal que estigui acompanyat, impulsat i que trobi suport en les institucions.

Però més enllà de les definicions, de què parlem quan parlem d’acció comunitària?

Amb exemples, millor

L’acció comunitària són les trobades entre el veïnat per muntar les festes majors dels districtes, són els grups de suport que van sorgir durant la pandèmia, són les activitats als casals de barri, són les reunions per organitzar demandes i reivindicacions veïnals, són… les energies que mouen les comunitats.

Volem explicar a la ciutadania aquesta riquesa de la ciutat i per això hem plasmat amb uns quants exemples què vol dir l’acció comunitària. Exemples en el món de  la salut emocional i física, la interculturalitat, l’educació, la digitalització, els feminismes, l’ecologia urbana i la cultura.

Hem fet un recull d’articles que expliquen directament experiències d’acció comunitària, i que us poden situar en l’imaginari de l’acció comunitària si no la coneixeu, o descobrir-vos projectes si ja sou agents comunitaris a la ciutat:

  • Salut física i emocional

Espais de referència
Salut comunitària en moviment
Casals comunitaris

  • Interculturalitat

Xarxa antirumors del Poblenou

  • Educació  

Obrim les escoles
Activitats de lleure. Pla de barris
Programa Prometeus
Living Labs

  • Digitalització

Connectem Barcelona
Canòdrom
Plataforma DD
Bretxa digital

  • Feminismes

Vila Veïna
Entre totes tot
Cura digna

  • Ecologia urbana

Posem mans al verd
Horts urbans
Repensem l’espai públic
Anem a l’hort

  • Cultura

Fem Cultura
Cultura Viva
Festival Arts Urbanes