Neix el Festival d’Arts Urbanes 7 Rings, una iniciativa comunitària de joves de la Marina

05/11/2021 - 09:58 h

Acció comunitària. Fa algunes setmanes es va celebrar al barri de la Marina, del districte de Sants-Montjuïc, el Festival d’Arts Urbanes 7 Rings, creat i produït per joves del barri.

“Calen més activitats i projectes per a joves a la ciutat i, en concret, al nostre barri” va ser una de les frases més repetides durant tot el Festival d’Arts Urbanes 7 Rings celebrat al bell mig del barri de la Marina, al districte de Sants-Montjuïc. El festival, impulsat des del Pla de desenvolupament comunitari de la Marina - Zona Franca i per les educadores de carrer del Centre de Serveis Socials de la Marina, va ser creat i produït per un grup de joves del barri, amb l’objectiu de mostrar-se i d’oferir activitats a tota la resta de joves i al veïnat dels voltants.

Un festival a l’aire lliure

Al bell mig de la plaça del Moviment Obrer, on fa dos anys es va construir un parc de patinatge obert, un grup de joves s’oferien a fer classes gratuïtes de monopatí a altres joves o infants. És una de les activitats del festival que ho va “petar” molt, si tenim en compte les cues de gent esperant el seu torn.

L’Alfred Cano, director de Skatia i membre del grup motor del festival, està molt orgullós que el seu barri hagi pogut organitzar un esdeveniment com aquest, que aplega energies i saba jove, tan necessària, diu, després de l’any i mig de pandèmia i de tancament.

La Nancy Kallon del col·lectiu Generación Guineocatalana coincideix en el fet que el procés de creació i producció del festival ha estat una gran oportunitat perquè es coneguessin el conjunt d’entitats i joves del barri que no havien coincidit mai en altres espais.

Ella juntament amb la seva companya Talile han estat membres del grup motor i van muntar algunes de les activitats, com la demostració i el taller d’afrobeat. “Crear un projecte des de zero, conèixer-nos, posar nom a persones que viuen a prop teu i amb qui et pots coordinar ha estat una experiència molt bonica”, ens comenta.

Al parc de patinatge també ens hi trobem en Marc Gonell, membre de Sudor, una entitat que organitza esdeveniments musicals i audiovisuals i que està gravant els actes del festival. Considera que ha estat molt encertat començar a fer activitats joves com aquestes al barri, ja que se sentien una mica lluny de la vida veïnal. En fer-ho elles i ells directament, programant i organitzant, demostren que hi ha força i ganes de treballar conjuntament.

Un festival feminista

La participació del col·lectiu Dona’tmés en l’organització tant del festival com d’una de les activitats (la creació d’un mural comunitari) va assegurar que la perspectiva de gènere hi fos un element transversal.

Aquesta entitat, segons explica una de les seves membres, la Lucía Sanjuan, és un punt de trobada de dones joves del barri que volen transformar la vida veïnal en clau feminista. Són majoritàriament filles d’un grup de pioneres del feminisme al barri, dones que des de fa més d’una dècada han organitzat activitats amb perspectiva de gènere, des de castanyades fins a carnavals. No en va les filles que han begut d’aquesta visió són ara les protagonistes joves i feministes del barri.

Un festival impulsat des del Pla comunitari de la Marina – Zona Franca 

La Marta Díaz, una de les dinamitzadores del Pla de desenvolupament comunitari de la Marina, ens explica els inicis del festival: “en el camí que estàvem fent per donar suport a la vida comunitària del barri van sorgir veus joves que apuntaven a la necessitat d’expressar-se amb un llenguatge propi, perquè no es trobaven reflectides en les activitats existents”.

És un festival, doncs, plantejat des dels interessos del conjunt de joves del barri i que ha rebut acompanyament per part de les dinamitzadores, a més de la implicació del Districte i de diversos equipaments de la Marina, com el parc de patinatge ja esmentat o l’Espai Jove La Bàscula.

El festival ha estat tot un èxit de participació i d’organització (“alguna cosa per polir”, ens diuen) i ha deixat tan bon gust que, malgrat la feinada que ha significat, totes les persones implicades estan d’acord que es podria i s’hauria de repetir.