La solidaritat és un dels valors que articula l’acció comunitària. I amb l’impuls dels veïns i les veïnes, aquesta solidaritat comunitària s’ha fet encara més forta i evident arran de les crisis derivades de la covid-19.

Els barris han vist com, de manera ràpida i flexible, s’han activat xarxes de suport mutu per donar resposta a les necessitats més urgents creades per la pandèmia.

L’Ajuntament de Barcelona els ha fet costat amb el projecte Casals Comunitaris, oferint recursos i suport a les energies solidàries que s’autoorganitzaven als barris.

Per això es van crear, en 25 equipaments dels deu districtes de la ciutat, una sèrie d’espais, que anomenem casals comunitaris i que disposen de recursos, de materials i d’un equip humà per enfortir, organitzar i proporcionar el que les iniciatives comunitàries estimin prioritari.

Gràcies, veïns i veïnes

Per tal de fer visible i agrair la feina intensa que les xarxes de suport mutu han desenvolupat durant el confinament, compartim cinc vídeos amb experiències de solidaritat comunitària.

Aquestes experiències van sorgir de la urgència, però continuen vives, i ara mateix són maneres d’entendre els barris i de fer-ne uns espais reals de participació, transformació social, justícia, igualtat i solidaritat.

Aquestes experiències, a més, formen part d’un ecosistema viu que s’autogestiona i intercanvia coneixements a través de la plataforma encomunitat.decidim.    

Cosir la bretxa digital

Capítol 2

 

El teixit comunitari lluita contra la bretxa digital i l’exclusió social. L’autoorganització veïnal ajuda a fer tràmits telemàtics, fa capacitació digital o comparteix wifi al barri.

+

Tenir cura de la gent

Capítol 2

 

Als barris, el veïnat i les entitats han ajudat a fer tràmits o fer la compra a la gent gran, han creat espais de salut emocional, han facilitat el reforç escolar per a infants i joves...

+

Eixamplar el suport mutu

Capítol 3

 

Per respondre a la crisi de la #covid19, el veïnat ha impulsat accions solidàries i comunitàries com la creació de bancs d'aliments i el foment dels horts urbans.

+

Protegir les llars

Capítol 4

 

Les xarxes de suport mutu volen garantir unes mínimes condicions de vida i ajuden les famílies en situació de vulnerabilitat, empoderant-les i trencant el seu aïllament.

+

El suport emocional

Capítol 5

 

El teixit veïnal impulsa accions perquè les persones en situacions més vulnerable se sentin acompanyades per afrontar el dur impacte de la covid-19.

+