Després d’un any de covid-19, a la crisi sanitària, econòmica i social cal sumar-hi els efectes que la pandèmia té sobre la salut mental i emocional de les persones.
Ho evidencia l’enquesta “Covid-19 a Barcelona”, que ja assenyalava, l’abril del 2020, que un 44% de les persones enquestades havien viscut el confinament de manera “dura” o “molt dura”.
El suport emocional del teixit veïnal ha permès que les persones en situacions més vulnerables puguin sentir-se acompanyades, escoltades i reconfortades per afrontar el dia a dia.
El projecte “Casals comunitaris” aporta recursos, per exemple a iniciatives com els espais de salut emocional per a entitats, la mobilització de grups de voluntariat per donar suport a qui més ho necessita o una perruqueria solidària, exemples que la solidaritat veïnal pot sostenir vides.
Què es fa als barris?
Recull d’iniciatives impulsades per xarxes veïnals i que tenen el suport del programa “Casals comunitaris”:
Nou Barris
- “Apadrina un vecino”: suport emocional a les famílies o persones més necessitades.
Casal de Barri Torre Baró (Zona Nord)
- Taller de costura: nou espai de costura adreçat a les persones aficionades a la costura o que hi tinguin interès, així com amb ganes de crear vincles amb els veïns i veïnes.
Sant Andreu
- Espais de suport emocional, potenciar de nou el Banc del Temps.
- “Parelles socials”: veïnes que acompanyen altres veïnes que han d’anar per primera vegada a Serveis Socials.
Sant Martí
- “Com ens cuidem quan cuidem?”: espai de salut emocional per a persones d’entitats que treballen cara a cara amb persones afectades per la crisi.
- “Caminades saludables”: organització de passejades saludables pel barri per combatre la soledat.