La falta d’accés d’una part de la ciutadania a productes bàsics, com ara aliments, roba o recursos higiènics, s’ha agreujat amb la pandèmia.
L’any 2020, els serveis socials de la ciutat van atendre més de 88.000 persones, la xifra més alta de la història, el 64% de les quals eren dones. Les ajudes alimentàries van ser les que més van créixer: es van multiplicar per quatre respecte a l’any anterior.
El teixit comunitari s’ha implicat per fer front a l’emergència social a través de les xarxes solidàries de suport mutu i iniciatives veïnals de base, que tenen el suport del programa “Casals comunitaris”.
La recollida i el repartiment de cistelles d’aliments, les neveres solidàries, l’impuls d’horts comunitaris, els punts d’intercanvi de roba o els bancs de recursos d’higiene són algunes de les iniciatives que, des dels barris, ajuden a detectar i cobrir les necessitats bàsiques de les famílies més vulnerables i, alhora, a generar comunitat.
Què es fa als barris?
Recull d’iniciatives impulsades per xarxes veïnals i que tenen el suport del programa “Casals comunitaris”:
Ciutat Vella
- Compra de material de suport per part del casal a les xarxes de suport mutu (diferents punts de repartiment al barri).
L’Eixample
- Espigolament i recollida d’aliments, que es cuinen conjuntament per després repartir-los.
- Projecte “Renova la teva roba” d’intercanvi de roba.
Casal de Joves Queix – Espai Associatiu Lola Anglada
- Hort comunitari i nevera.
Sants-Montjuïc
- Banc de recursos d’higiene.
- “Un cistell ple d’esperança”
- “Papa, mama, tinc caca”, per donar recursos higiènics a famílies vulnerables amb nadons.
Sarrià – Sant Gervasi
- Recollida i distribució de roba, material higiènic i aliments.
- Repartiment de roba d’abric per a persones que viuen en habitatges precaris, suport al banc d’aliments amb xecs de compra de productes frescs.
Gràcia
Centre Cívic El Coll – La Bruguera
- Xarxa d’alimentació.
Horta-Guinardó
- Enriquiment de cistelles. Cistelles alimentàries que contenen també productes no alimentaris (gels, mascaretes, bolquers…).
- Hort urbà. Grup per a la creació d’un hort urbà.
Casal de Barri Mas Guinardó
- Enriquiment de cistelles amb material higiènic a Can Baró.
Nou Barris
- Treball en xarxa de les xarxes de suport mutu del barri: recollida conjunta, espai de magatzem i vehicle de distribució compartit, identificació i visualització conjunta: armilles i xapes.
- Programa “Apadrina un vecino” (cistelles ecològiques + seguiment i suport mutu).
- Recollida d’aliments amb els comerços del barri.
Sant Andreu
- S’ha creat un espai de repartiment d’aliments que atén famílies del barri. També han comprat un congelador i altres estris per emmagatzemar aliments i es reparteixen EPI.
Sant Martí
Casal de Barri Espai Antoni Miró Peris
- Enriquiment de cistelles d’alimentació amb EPI i productes d’higiene. La XSM del Clot – Camp de l’Arpa té cinc grups, un és d’alimentació i fan recollides i repartiment de cistelles d’alimentació. Es va detectar que hi havia necessitat de productes d’higiene personal i neteja de la llar i s’han pogut complementar les cistelles amb aquests productes i amb mascaretes que s’han comprat a la Xarxa de Dones Cosidores de la ciutat.