Necessitat d’un nou projecte de consens per a les obres del túnel de la plaça de les Glòries

21/04/2017

El Govern municipal ho ha plantejat a la Comissió de Seguiment de la plaça de les Glòries després d’analitzar informes tècnics i jurídics que assenyalen un retard en les obres imputable a la constructora, irrecuperable i que impossibilita executar el túnel en els terminis previstos. L’equip de govern convocarà una Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat extraordinària per abordar la situació del contracte actual amb els grups, i una reunió del Consell d’Administració de Bimsa per determinar la decisió final

El Govern municipal ha presentat aquest dijous 20 d'abril de 2017, en el marc de la Comissió de Seguiment de la plaça de les Glòries, els resultats dels informes tècnics i jurídics que es van encarregar després de conèixer les conclusions de l’auditoria sobre les obres del túnel viari d’aquest espai, realitzada per l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITEC).

Els informes han analitzat en profunditat alguns dels supòsits que es detallaven en el marc de l’auditoria, referents als endarreriments en els treballs. En base a això, assenyalen una sèrie de circumstàncies que impacten negativament en la possibilitat d’execució del contracte actual, que es va impulsar i desenvolupar durant l’anterior mandat.

També es constata la necessitat d’adaptar l’obra a la realitat existent. Cal apuntar que els serveis tècnics assenyalen que aquest és un moment adient per aturar i adaptar el projecte sense posar-ne en risc la seguretat –ja s’han realitzat les pantalles i els pous i l’obra està estable–, mentre que fer-ho en una fase posterior de l’obra seria imprudent.

Els serveis jurídics municipals han estudiat tant l’auditoria com els informes tècnics emesos, i han valorat totes les possibilitats d’actuació per seguir tirant endavant les obres. D’una banda, una modificació del contracte actual, que suposaria continuar un projecte que ja arrossega un sobrecost del 19% segons l’auditoria i afrontar penalitats que podrien suposar un nou sobrecost econòmic de fins a 12 milions d’euros.

També es contempla la resolució del contracte, que els serveis jurídics municipals avalen pel fet que existeix un retard en les obres imputable al contractista que impossibilita finalitzar-les en els terminis previstos i, a més, es conclou que aquest retard és irrecuperable i impossibilita finalitzar els treballs en els terminis establerts. La resolució del contracte suposaria realitzar un nou concurs al més ràpid possible per disposar d’un nou projecte que s’adeqüés a la realitat i determinés un calendari real i assumible i un pressupost que el fes viable.

Davant d’aquesta situació, l’equip de Govern ha traslladat a la Comissió de Seguiment de la plaça de les Glòries la voluntat de buscar el màxim consens possible tant veïnal com polític a l’hora de tirar endavant una solució.

En roda de premsa, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha afirmat que cal “un nou projecte que permeti finalitzar al més aviat possible el Compromís per Glòries amb seguretat i sense retards ni sobrecostos injustificats, i s’ha de prendre aquesta decisió amb el màxim consens possible”.

L’objectiu és evitar que els treballs estiguin aturats el mínim temps i tirar endavant amb el màxim rigor i transparència aquesta obra, d’una enorme complexitat i elevat cost i situada en un punt estratègic de la ciutat.

Per tot això, dilluns vinent se celebrarà una Comissió extraordinària d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat per abordar la decisió amb la resta de grups municipals, i un consell d’administració Barcelona d’Infraestructures Municipals SA (BIMSA) per determinar la decisió final a prendre pel què fa a l’execució del túnel de la plaça de les Glòries.

Informa't

Si vols més informació omple el següent formulari
He llegit i accepto l'avís legal de protecció de dades

Segueix Les Glòries