La història viva dels Encants de Barcelona

La transformació de les Glòries inclou la del mercat dels Encants, un equipament emblemàtic d’aquesta nova zona central de la ciutat.

03/06/2014

Els Encants en el camp del Sidral 1928-1930. Brangulí (ANC)

Des de l’any 1928, el mercat dels Encants-Fira de Bellcaire forma part de l’espai que ara està en plena transformació a la plaça de les Glòries. El llibre “Els Encants i la Fira de Bellcaire- Imatge i història de Barcelona” explica el llarg recorregut de més de 750 anys d’aquest singular mercat de la ciutat, des del seus orígens medievals itinerants fins a la seva actual ubicació. La història dels Encants és la història d’una ciutat i també la història de l’evolució i transformació de la plaça de les Glòries.

El llibre és fruit d’una intensa recerca col·lectiva del Taller d’Història del Clot-Camp de l’Arpa i tal i com explica Maria Rosa Martell, una de les seves coautores “resol una gran quantitat de llegendes, tòpics i malentesos que hi havia al voltant de la història del mercat.” L’obra recorre la història dels Encants al temps que explica la Barcelona de cada temps i és un punt de referència bàsic per entendre l’evolució d’aquest mercat emblemàtic i únic de la ciutat.

Del Camp del Sidral al Bosquet dels Encants

En els seus 750 anys d’història,  els Encants han ocupat diversos emplaçaments : Sant Jaume, la plaça Nova, La Llotja , les voreres del mercat de Sant Antoni i finalment, la plaça de les Glòries on hi van arribar de manera provisional i on, 85 anys després, han aconseguit la seva localització definitiva.

La relació entre el Mercat dels Encants i la plaça de les Glòries comença al final de la segona dècada del segle XX, quan els Encants arriben al Camp del Sidral, a la zona de les Glòries, al costat de la carretera de Ribes i de la via del Ferrocarril del Nord. Són anys complicats, ja que els encantistes són traslladats a un espai immens buit i sense urbanitzar.

Segons ens explica, en Jordi Morell, membre del Taller d’història del Clot-Camp de l’Arpa i coautor del llibre sobre la història del mercat “Els Encants estàvem mal vistos, i considerats com un niu de brutícia i amb una economia irregular, però poc a poc, a mida que s’entra en l’edat contemporània, es van convertir en un mercat diferent, sobretot pel fet que venia productes usats i atreia gent de tota la ciutat. “ Durant aquests primers anys a les Glòries, els Encants eren l’únic element destacable de la zona, i era l’activitat que donava més vida a un espai que estava molt apartat dels canvis que experimentaven altres barris de la ciutat.

Amb el temps, els Encants es van assentar als voltants de la plaça de les Glòries, tot i que, durant molts anys, es parlava d’un trasllat a una o altra banda. En aquest sentit, Marcos Pérez, coautor també del llibre “Els Encants i la Fira de Bellcaire- Imatge i història de Barcelona destaca que“ l’evolució dels Encants ha anat sempre paral·lela a l’evolució de Barcelona sobretot des del punt de vista urbanístic. Els Encants s’han vist obligats a canviar d’ubicació per les reformes urbanístiques de Barcelona”.

Després de l’incendi que va patir el mercat l’any 1964 i també l’any 1991, a tenor de la transformació de la ciutat per acollir el  Jocs Olímpics de 1992, es va parlar de traslladar el mercat i, més endavant,  els encantistes van estar a punt de marxar a altres espais de la ciutat com la llosa de la Vall d’Hebron o l’interior de l’anella de les Glòries.

Finalment, el 2006 s’aprova el nou emplaçament del mercat al Bosquet dels Encants a l’altra banda de la plaça de les Glòries i a tocar del Teatre Nacional de Catalunya. Posteriorment, se signa el Compromís de Glòries 2007-2011 que recull la solució urbanística definitiva de la plaça donant resposta als temes com la futura mobilitat, als equipaments a construir- entre ells el nou emplaçament dels Encants Vells- o al calendari a seguir.

El nou edifici dels Encants Vells

Per als autors de “Els Encants i la Fira de Bellcaire- Imatge i història de Barcelona “, amb el trasllat al nou edifici, “potser es perd una mica l’essència del mercat però es guanya en prestigi, i sobretot... en el que ha faltat sempre als Encants: dignitat. Els encantistes potser ara se senten més orgullosos que mai que ser encantistes. Ara senten el mercat com una cosa amb identitat pròpia dintre de la ciutat.“ No obstant, consideren que els Encants, sigui quin sigui el seu emplaçament és un mercat únic a la ciutat gràcies a “la seva subhasta, que li atorga un caràcter propi.”

En el nou emplaçament des del 2013, el Mercat dels Encants es consolida com un dels mercats de referència de la ciutat, amb les singularitats i especificitats que el vénen diferenciant d’altres mercats des dels seus inicis. El seu rol dins la vida de la ciutat queda cada dia més palesa tant per la importància que té dins l’entorn de les Glòries, com  pel seu posicionament creixent com un nou espai d’interès i que és escenari, cada cop més, d’activitats adreçades a la ciutadania que complementen la oferta diària dels Encants.

Informa't

Si vols més informació omple el següent formulari








He llegit i accepto l'avís legal de protecció de dades

Segueix Les Glòries