Les Glòries, objecte d’estudi dels estudiants d’arquitectura

Les universitats públiques d’arquitectura ETSAB i ETSAV han reflexionat aquests mesos sobre la transformació d’aquest espai central de la ciutat, a tenor de les exposicions dels projectes finalistes presentats a concurs que les ambdues escoles han acollit a les respectives seus. Una ocasió pels estudiants universitaris d’analitzar com s’afronta des del col·lectiu d’arquitectes un procés de transformació urbanística de ciutat de gran magnitud.

22/07/2014

Exposició de Glòries

El vestíbul de l’ETSAB va acollir l’exposició dels 10 projectes entre març i abril d’enguany, i diversos espais de l’ETSAV van prendre el relleu d’aquesta mostra entre els mesos de maig i juny. Renders, memòries i plànols incorporats als plafons de les 10 propostes dels equips d’arquitectes es van convertir en material acadèmic d’estudi. De l’aula al carrer sense sortir de l’Escola.

En el cas de l’ ETSAB, aquest acte marcava l’inici d’una nova etapa sota la direcció de Jordi Ros, en que a més de desenvolupar l’activitat acadèmica, l’escola vol esdevenir una de les entitats culturals de referència a Barcelona i al país, amb l’organització d’esdeveniments culturals, sobretot dins l’àmbit arquitectònic i urbanístic, i amb la voluntat de ser seu d’intercanvi amb altres institucions expositives.

Per Jordi Ros, “aquesta inclusió dins l’entorn universitari és necessària si el que pretenem com a repte pedagògic és formar individus disciplinarment competents, però també compromesos amb la societat que hauran de contribuir a construir, en tots els sentits."

La simultaneïtat entre l’estat actual d’enderroc de l’anella a l’emplaçament dels entorns de les Glòries i l’exposició i debat entorn de les propostes de futur presentades pels arquitectes finalistes, ofereix, segons Ariadna Perich, sots directora de cultura de l’ETSAB, “un espai efímer interessant per l’observació, la reflexió i la crítica, complementari al programa acadèmic d’assignatures que s’imparteixen al llarg de tot el grau superior, on, de manera directa i oberta, intervenen estudiants, professors i membres d’altres universitats visitants”.

Coincidint amb aquesta exposició a l’ETSAB, des de Direcció i Cultura (CULT.) de l’escola es va organitzar un acte de debat on confrontar les diferents propostes i criteris sobre el que és un dels espais urbans més estratègics i emblemàtics de la ciutat. Va comptar amb la participació de representants de tots els equips finalistes, l’assistència de professionals de l’arquitectura en actiu, representants de les entitats vinculades amb la difusió de l’arquitectura i representants municipals impulsors del projecte de transformació de Glòries.

La sessió va servir per posar en valor els elements singulars de cadascun dels projectes finalistes de la mà dels seus autors, al temps que es van abordar, des d’un àmbit més teòric aspectes com la significació d’un espai de centralitat, la dicotomia plaça-parc, definició dels límits que el configuren, i sostenibilitat. La sessió es pot consultar a la videoteca online de l’UPC-ETSAB: http://upcommons.upc.edu/video/handle/2099.2/3673

D’altra banda, a l’Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) també es va poder veure la mostra des d’abril a juny. Els alumnes d’algunes assignatures van visitar la mostra acompanyats dels seus professors i també es va aprofitar per ensenyar-la a alguna delegació estrangera que visitava l’escola i que es va interessar per tot el procés transformació de les Glòries.

Per Roger Sauquet, sots director de Cultura de l’ETSAV: “des de l’Escola volem acollir aquesta mena d’actes centrats en temes d’actualitat perquè aproximen els alumnes al que succeeix a la societat i els acosten al coneixement dels processos urbans, on una diversitat d’agents socials – despatxos professionals, organismes públics, col·lectius veïnals, etc.- donen forma a l’espai públic”. Per Sauquet “ aquest tipus d’exposició ens fan preguntar  cap a on evoluciona l’exercici professional, quins reptes i quines oportunitats de futur té per a la millora de l’entorn habitat i la dignificació de les ciutats”.

Informa't

Si vols més informació omple el següent formulari








He llegit i accepto l'avís legal de protecció de dades

Segueix Les Glòries