Segons ha explicat el gerent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Ramon Torra, l'exposició 'Metròpolis Barcelona' s'emmarca en la redacció del nou Pla Director Urbanístic (PDU) que substituirà en bona part l'actual Pla General Metropolità (PGM), aprovat el 1976.
El comissari de la mostra i catedràtic d'urbanisme i disseny de la Universitat de Harvard, Joan Busquets, ha explicat que un dels grans objectius del nou pla és connectar tots els equipaments construïts en els últims anys. Per a Busquets, "Barcelona té un port, un aeroport i una Zona Franca que estan juntes, però la relació entre aquests elements és gairebé nul·la". L'exposició vol posar en valor l'Àrea Metropolitana de Barcelona i mostrar les fortaleses que la converteixen en una zona de gran importància econòmica, social i de mobilitat a Europa.
Mostra al Disseny Hub Barcelona
L'exposició 'Metròpolis Barcelona' s'estructura en tres grans blocs i destaca el dinamisme de tot el territori en les seves vessants espacials, morfològiques, socials i econòmiques.
El primer espai analitza la Barcelona metropolitana i la seva relació amb el sistema europeu de ciutats, i la compara amb metròpolis semblants com Boston i Singapur.
El bloc central presenta un seguit d'estudis i valoracions sobre medi ambient i espai natural, la forma metropolitana de l'activitat econòmica, l'evolució de la demografia i de les maneres de viure, les modalitats residencials, les estructures de la mobilitat i dels nous paisatges metropolitans. Destaquen dades com que l'esperança de vida ha pujat en vuit anys des de 1976, que l'activitat econòmica està molt dispersa, que hi ha més d'un miler de barris i que en els darrers 40 anys s'han triplicat el nombre d'equipaments en tota l'àrea.
Finalment, l'exposició mostra els reptes que es plantegen en el nou PDU i recull suggeriments i comentaris dels visitants per a l'elaboració final d'aquest pla que ha de marcar el full de ruta futur per a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.