Des que va començar la pandèmia de la Covid-19, les consultes per causes oncològiques han disminuït arreu. Aquesta davallada ha estat evident en els diagnòstics de càncer de mama amb una disminució de fins al 50% comprant dades amb la mateixa època de l’any passat, segons dades de l’Hospital del Mar.
Davant aquesta realitat, des de l’Àrea d’Influència Sanitària del Parc de Salut MAR, s’ha creat una nova forma de contactar amb la Unitat Funcional de Patologia Mamària de l’Hospital del Mar.
Telèfon: 687 744 052
De les 9.00 h a les 13.00 h de dilluns a divendres
Es tracta d’un mòbil a disposició de les i els pacients a través del qual poden contactar i establir, per al mateix dia, una visita telemàtica amb un dels especialistes en patologia mamària del centre. A la visita telemàtica, l’especialista orientarà a la pacient i, si cal, li demanarà proves d’imatge i una visita presencial a la consulta externa.
El càncer de mama
El càncer de mama és un tumor maligne que s’inicia en el teixit de la glàndula mamària. A nivell mundial, el càncer de mama és el segon tipus de càncer més freqüent després del càncer de pulmó.
Una de cada vuit dones presenta càncer de mama i el punt d’incidència és als 50 anys. Només un 5% dels càncers de mama són hereditaris i que l’1% dels homes també el poden patir.
La mortalitat del càncer de mama ha disminuït significativament en les tres últimes dècades a causa de la instauració de l’screening mamogràfic i pels avenços en els tractaments.
Informació detallada sobre el càncer de mama:
què és, causes, símptomes, diagnòstic i tractament.
Dia Mundial contra el càncer de mama
El dia 19 d’octubre és del Dia Mundial contra el càncer de mama. L’objectiu d’aquesta celebració és conscienciar la població de la importància del diagnòstic precoç del càncer de mama per guanyar la lluita contra aquesta malaltia.
La detecció precoç permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial, quan encara no produeix molèsties i la possibilitat de curació és més alta. Per això, el Departament de Salut, d’acord amb les recomanacions de diversos organismes internacionals, convida les dones d’entre 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada 2 anys.
La prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte de la malaltia. Malgrat que no se’n coneixen les causes exactes, el Codi Europeu contra el càncer recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama: mantenir un pes saludable i evitar la obesitat -especialment després de la menopausa-, fer activitat física regularment, reduir el consum d’alcohol i practicar la lactància materna.