Durant les darreres setmanes, els nens i les nenes de l’Escola Concepció Arenal, al barri del Besòs Maresme, han reflexionat sobre els drets dels infants en temps de pandèmia. Han parlat de confinament, del retorn a les aules i de tot allò après durant els darrers mesos i, amb tot aquest treball han detectat que hi ha drets que no s’han pogut respectar prou.
Les propostes de millora les han escrit en un manifest, anomenat el Decàleg dels Infants de Sant Martí, una activitat emmarcada en el programa educatiu El Pregó dels Infants de les Festes de Santa Eulàlia i que enguany porta per lema “Els nens i nenes no s’aturen”.
Enguany, el tradicional acte de la Lectura del Decàleg ha passat a ser virtual i el manifest ha arribat en format vídeo, prèviament enregistrat. L’acte s’ha fet aquest divendres 19 de març a les 10 h a la Seu del Districte de Sant Martí amb la presència del Conseller d’Educació, Jordi Martín, i el personatge de la “Super Laia”.
Al llarg de l’acte, el Conseller d’Educació ha donat resposta al Decàleg d’enguany i s’ha compromès a fer realitat les propostes que li han fet arribar. A més, ha donat resposta en directe a diverses preguntes que se’ls han formulat, coma ara si hi haurà casals d’estiu o quan estarà finalitzada l’urbanització del carrer de Cristóbal de Moura.
La trobada s’ha pogut seguir en directe a través d’aquest enllaç: https://youtu.be/J5SAKbMRlP4. Recupera-la!
Decàleg dels Infants de Sant Martí
Recull de propostes per defensar els drets dels infants fet per l’alumnat de l’Escola Concepción Arenal:
- Volem que tots els infants tinguin ordinador i internet a casa per tenir les mateixes possibilitats de seguir estudiant si ens tanquen l’escola.
- Volem poder anar de colònies i fer sortides escolars.
- Volem que els adults ens escoltin i ens preguntin què pensem, sobretot respecte a l’organització de les classes telemàtiques.
- Volem tenir el dret a jugar i fer esport a l’aire lliure sempre.
- Volem veure els membres de la nostra família al menys una estona a la setmana.
- Volem que ens ensenyin a organitzar el nostre temps de treball i que nosaltres puguem decidir com ens va millor.
- Volem que als mitjans de comunicació es parli de la COVID amb un llenguatge entenedor per nosaltres, per exemple amb animacions.
- Volem poder veure sempre als nostres companys i companyes de classe o almenys poder fer videotrucades amb ells i elles.
- Volem que hi hagi menys contagis i més mesures de neteja.
- I per últim, volem que tots els nens i nenes que estiguin sols a casa puguin anar als casals, ludoteques, extraescolars, etc.
I nosaltres ens comprometem:
- a respectar i no fer malbé els dispositius tecnolgògics que ens deixin.
- a respectar les mesures sanitàries i anar sempre amb el nostre grup bombolla a les sortides.
- a dir el què pensem i comprometre’ns a treballar amb il·lusió i ganes.
- a fer-nos un horari de treball i respectar-lo per fer les tasques de l’escola
- a estar atents als mitjans de comunicació i veure els vídeos adreçats als nens i nenes.
- a no deixar a ningú de banda i treballar amb tots els companys i companyes.
El Pregó dels Infants
La Lectura del Decàleg als Districtes s’emmarca en el programa educatiu El Pregó dels Infants de les Festes de Santa Eulàlia, liderat per l’Ajuntament de Barcelona i adreçat als nens i nenes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària, per fomentar la promoció i la difusió dels drets dels infants i el reconeixement dels nens i nenes com a ciutadans i ciutadanes de ple dret, tal com ho recull la Convenció sobre els drets dels infants.
El treball que es fa a les aules durant diversos mesos estimula la participació i la col·laboració dels nens i nenes, i és una forma d‘acostar-los al coneixement de les institucions de la ciutat.
El programa compta amb diverses fases:
- Inscripcions de centres i formació docent
- Treball d’aula: conceptes, reflexió i diàleg sobre drets i deures
- Encàrrec del pregó per part de l’alcaldessa
- Elaboració del pregó. Treball conjunt de totes les escoles.
- Lectura pública del pregó davant les autoritats i la ciutadania el dia 11 de febrer.
- Creació d’un manifest per part de les escoles de cada districte.
- Lectura del Decàleg a les Seus dels districtes. Amb aquesta lectura l’escola comparteix les propostes sobre el tema proposat.