Des del 2016, l’Ajuntament impulsa en col·laboració amb nombroses entitats de la ciutat la Primavera Republicana, una setmana dedicada a celebrar els valors del republicanisme. Enguany, l’efemèride se celebra de forma especial, no només per la situació excepcional de la pandèmia sinó també perquè es compleixen noranta anys de la instauració de la Segona República, el 14 d’abril del 1931.
Del 13 al 18 d’abril, Barcelona reivindica els valors republicans amb un cicle d’activitats culturals que comença dimarts 13 amb un mapping a la plaça Sant Jaume i finalitza diumenge 18 amb una ofrena floral als lluitadors i lluitadores de la República, a Nou Barris. Destaca la celebració simultània de deu actes als deu districtes de la ciutat dimecres 14 d’abril a les 18 h. A Sant Martí, tindrà lloc al parc del Centre del Poblenou (c. Espronceda, 142) i girarà entorn de la cultura popular.
Acte de celebració del 90è aniversari
de la proclamació de la II República a Sant Martí
Reserva d’entrada
L’acte acollirà una actuació de l’escola MusiCant, que interpretarà una partitura de Bárbara Granados, i una coreografia, format duet, a càrrec de Brodas Bros. Les dues propostes artístiques es basen en els dos eixos de la Primavera Republicana d’enguany: el 90è aniversari de la proclamació i la revolució pública, els valors republicans expressats en l’acció transformadora de la vida quotidiana i els drets i llibertats. També hi haurà parlaments institucionals i de representants de les entitats del districte que preserven la memòria democràtica.
Algunes entitats de cultura popular a Sant Martí durant la Segona República
La Cooperativa de consum La Formiga Martinenca (1903 – 1976) es va fundar per iniciativa d’una dotzena de veïns dels carrers Ripollès i Trinxant. L’entitat va néixer en un context social favorable, com era un barri de caràcter obrer i popular, on les activitats societàries gaudien d’un notable arrelament. La primera seu social es va instal·lar al carrer Trinxant i el 1930, la Cooperativa es va traslladar al carrer Núria. El seu període de creixement pausat culmina durant l’etapa republicana, si bé en aquesta època, en virtut de la legislació del moment, la Formiga fou absorbida per la Lealtad de Gràcia. Després de la Guerra Civil, amb el nou règim polític, comença el declivi de la Cooperativa que culmina amb la desaparició de l’entitat en la dècada dels 70.
La Cooperativa de consum L’Artesana (1876 – 1995) va ser creada per un grup d’obrers del Poblenou per tal de proporcionar als seus associats aliments i altres productes a preus assequibles. La primera seu estava situada al carrer Ferrocarril i posteriorment va ocupar diferents locals fins a la seva instal·lació definitiva al carrer Marià Aguiló (amb Llull). En la planta baixa, es van ubicar les botigues de consum i en el primer pis, el cafè i el teatre. A partir dels anys 20 es van endegar diverses activitats culturals. Després de la Guerra Civil, L’Artesana es va veure obligada a canviar de nom: La Familiar i les activitats culturals van anar desapareixent progressivament.
La Cooperativa de consum Pau i Justícia (1900 – 1987) va ser fundada per un grup de treballadors del Poblenou al carrer Batista. Amb el pas dels anys, la Cooperativa va anar creixent i va ampliar les instal·lacions. Entre altres iniciatives, l’any 1935 va obrir una escola mixta i durant la Segona República va esdevenir una de les entitats més importants de la ciutat, amb gairebé sis-centes famílies associades. Va ser una de les cooperatives del barri més actives per la diversitat associativa i lúdica que oferia: set seccions culturals, grups de dones i biblioteca.
Foment Martinenc es va constituir l’any 1877 sota l’impuls d’un grup de joves. Es tractava d’un centre obrer amb un esperit d’avenç ideològic. En el moment de la seva fundació, va tenir la seva seu al carrer de l’Aurora, després al carrer de Núria i posteriorment al carrer del Bogatell. En l’actualitat està al carrer de Provença. L’activitat pedagògica a principis del s. XX era molt important, però també s’hi feien altres activitats com teatre, excursionisme o escacs. Durant la Segona República, es va impulsar la participació de la dona en la vida associativa de l’entitat. En l’actualitat, Foment Martinenc és una entitat plena de vida amb centenars de socis i sòcies.
Tradició republicana la ciutat
El republicanisme ha estat una tradició ben viva a Barcelona, vinculada sempre amb certs principis: l’extensió del sufragi, l’impuls a l’educació, el control dels poders polítics i econòmics o la participació activa de la ciutadania en la construcció de la vida en comú.
L’Ajuntament recupera cada primavera aquests valors amb l’objectiu d’actualitzar la tradició republicana i vincular-la als reptes i als moviments de canvi del segle XXI: el feminisme, els moviments LGTBI, els moviments en defensa dels drets socials, dels drets digitals o els moviments antiracistes o ecologistes.
Amb la celebració de la Primavera Republicana, fem un exercici de memòria amb visió de futur.