Sant Martí de Provençals i la Verneda recuperen el seu passat romà

02/06/2021 - 19:43 h

El Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals organitza un acte de Recreació Històrica Romana amb motiu de la celebració del 10è aniversari de les excavacions de la Vil·la Romana del Pont del Treball Digne.

L’esdeveniment tindrà lloc dissabte 5 i diumenge 6 de juny a l’antic cementiri de Sant Martí de Provençals. La participació és gratuïta, però cal fer reserva prèvia a: vineaetalni@gmail.com.

A més, diumenge 6 de juny les persones visitants podran gaudir de la 1a catifa de flors feta pel veïnat al lateral de l’església de Sant Martí de Provençals, en un acte emmarcat dins de la festivitat del Corpus.

Els grups de recreació històrica permeten a la població acostar-se a la història d’una manera directa i original. Aquestes jornades ajuden a aprofundir en els costums i la cultura de les societats del passat. El grup Barcino Oriens serà l’encarregat de recrear les legions i l’estètica romanes durant aquest cap de setmana.

Catifa de flors

Veïnat i entitats de Sant Martí de Provençals i de la Verneda realitzaran una catifa floral amb elements vegetals per evocar la vil·la romana i la seva producció vitivinícola. L’element principal serà una gran àmfora romana. Al seu voltant, uns lambels vermells la vincularan al barri de Sant Martí de Provençals i unes fulles de vern, a la Verneda.

El mocador de coll que penjarà des de l’àmfora és en memòria de Josep M. de la Concepción, membre de diverses entitats que va promoure el retorn de les catifes de flors al barri.

Vineae et Alni (Vinyes i Verns)

Aquest 2021 es compleixen 10 anys de les primeres excavacions de la Vil·la Romana del Pont del Treball Digne, coneguda també com la Vil·la Romana de La Sagrera. La Vineae et Alni és un cicle d’activitats que es realitzaran enguany per tal de potenciar el retorn del patrimoni de la vil·la als barris, valorar la feina de les professionals de l’arqueologia i la restauració i difondre la història i el patrimoni ibèric i romà de Sant Martí, Sant Andreu i Barcelona.

Les campanyes d’excavació, que van acabar l’any 2014, van demostrar que la Vil·la Romana de Pont del Treball Digne és la més gran i important descoberta i excavada fins al dia d’avui al Pla de Barcelona.

L’equip d’arqueologia va excavar més de 10.000 m², en els quals van descobrir les restes d’una gran casa senyorial amb dos patis porticats, conjunt termal, sala amb mosaic de tessel·les i restes de puntura, escultures i molts altres objectes. També van descobrir les restes d’un gran edifici de fabricació de vi, amb fins a 6 grans premses de contrapès. És la vil·la romana productora de vi més gran trobada a Barcelona.