Biennal Ciutat i Ciència: afrontem els reptes del segle XXI

03/06/2021 - 12:27 h

A Sant Martí, són quatre els espais que acullen activitats de la Biennal: el Centre Cívic Can Felipa, la Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz, el Museu de Ciències Naturals i la sala Hangar.

El segle XXI se’ns presenta ple d’interrogants i incerteses. Cada cop més, necessitem incorporar la ciència en el debat ciutadà per trobar la manera de solucionar diverses crisis que vivim, com la sanitària, l’emergència climàtica, el dret a la salut i a l’alimentació, l’envelliment digne o la igualtat, entre altres.

La Biennal Ciutat i Ciència proposa fer arribar aquest debat a tots els racons de Barcelona a través del coneixement científic, la divulgació i la reflexió conjunta. A Sant Martí, s’han programat una desena d’activitats per a tots els públics, com tallers familiars, conferències o exposicions.

Programació a Sant Martí

Exposició. Vols gaudir del mar amb nosaltres?
Dijous 3 de juny, de 8 a 22 h.
Centre Cívic Can Felipa.
L’exposició Urbamar: explorant la biodiversitat marina a través de la ciència ciutadana vol ser l’espai informatiu d’un model d’oci alternatiu que ens permetrà conèixer la biodiversitat del medi marí sense sortir de la nostra ciutat. En aquesta mostra itinerant es poden veure les millors fotografies d’espècies marines del litoral barceloní.

Taller. Vols gaudir del mar amb nosaltres?
Dimecres 9 de juny, 17.30 h.
Centre Cívic Can Felipa.
Taller en el marc de l’exposició Urbamar: explorant la biodiversitat marina a través de la ciència ciutadana. En aquesta mostra itinerant es poden veure les millors fotografies d’espècies marines del litoral barceloní.

Taller familiar. Experimentem amb els microplàstics
Dijous 10 de juny, 17.30 h.
Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz.
En aquesta activitat, els infants són partícips de la importància de cuidar el mar i de la quantitat de plàstics que acaben en ell, així com de les problemàtiques que els microplàstics provoquen en l’ecosistema marí.
Entrada lliure fins a completar l’aforament.

Conferència. Els límits d’un planeta únic
Dijous 10 de juny, 18 h.
Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Xerrada a càrrec de Carles Castell Puig. Parlarà de fenòmens planetaris fruit de la nostra pròpia activitat, com el canvi climàtic, l’extinció de les espècies, la disminució de la capa d’ozó o l’escassetat d’aigua dolça.
Cal inscripció en aquest enllaç.

Taller. Ficcions sòniques
Dijous 10 i 17 de juny.
Hangar.
Taller de Helen Torres sobre converses al voltant del so com a eina de lluita i resistència. Producció de ficcions sonores a partir d’un relat d’Octavia Butler, un collage sonor i visual d’Elysia Crampton i un curt de Lucrecia Martel.
Cal inscripció prèvia al web hangar.org.

Tornem a les arrels? Visita guiada al Terrat Viu
Dissabte 12, de 16 a 19 h.
Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Vols conèixer el nou espai expositiu del Museu de Ciències? Un espai viu on trobareu una vegetació preparada per a les inclemències del temps. Una coberta vegetal on gaudir de la reconnexió amb la natura.
Activitat gratuïta amb el preu de l’entrada al Museu (4 €). Cal inscripció en aquest enllaç.

Taller familiar. Un niu d’històries
Dissabte 12 de juny (d’11 a 14 h) i diumenge 13 (d’11 a 19 h)
Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Taller pensat per a famílies amb infants de 4 a 6 anys. Quins relats s’amaguen darrere dels materials naturals? Us proposem crear històries a partir de diversos elements del bosc. Deixem volar la imaginació!
Inscripcions presencials al taulell d’informació el mateix dia de l’activitat, a partir de les 10 h.

Exposició. (In)visibles i (o)cultes
Dimarts 15 de juny, de 10 a 19 h.
Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Viatge a través de l’espai i el temps de la mà de vint-i-quatre dones científiques a qui la història ha fet invisibles; des de l’antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI.