La rehabilitació del Museu Martorell s’emmarca en les actuacions previstes en el Pla de ciència 2020-2023, amb l’objectiu de desenvolupar el projecte urbà i científic de la Ciutadella del Coneixement el qual inclou també el futur complex de recerca i innovació ubicat a l’Antic Mercat del Peix, al barri la Vila Olímpica del Poblenou, i l’espai de divulgació científica Barcelona Mar de Ciència.
Més que un espai expositiu
Un cop s’hagi dut a terme la rehabilitació, el Museu Martorell obrirà les portes al gran públic, amb una exposició permanent sobre la relació de l’ésser humà amb la natura fent servir, com a fil conductor, l’evolució dels museus de ciències naturals des dels gabinets de curiositats fins a l’actualitat.
També hi haurà espai per al Centre de Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que albergarà tota la col·lecció documental del Museu de Ciències Naturals procedent dels museus de Zoologia i Geologia i estarà obert a tots els públics. A més, l’equipament disposarà d’un espai d’interpretació del parc de la Ciutadella i altres espais per a activitats.
Un edifici amb història
El Museu Martorell, ubicat al parc de la Ciutadella, és el més antic dels que formen el conjunt d’equipaments museístics que configuren el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Nat, que també integren la seu científica al Castell dels Tres Dragons, el Jardí Botànic, el Jardí Botànic Històric i la seu del museu al Fòrum.
L’edifici del Museu Martorell, d’estil neoclàssic i bé d’interès local, es va construir entre els anys 1879 i 1882, i és obra de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias. Durant els primers anys va servir per exposar la biblioteca i les col·leccions que va llegar Francesc Martorell a la ciutat.
En l’actualitat el museu custodia les col·leccions de geologia i paleontologia, així com la biblioteca especialitzada en aquestes disciplines.