El Districte de Sant Martí organitza un acte commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya. Tindrà lloc dilluns 6 de setembre a les 18 h, i estarà protagonitzat per Mateu Lucas Feliu, membre del Taller d’Història del Clot – Camp de l’Arpa, que exposarà com ha estat la celebració de la Diada als barris del Clot i del Camp de l’Arpa en la xerrada divulgativa titulada Diada Nacional / Diada Local.
A causa de la situació derivada per la crisi sanitària de la covid-19, la xerrada se celebrarà per videoconferència, i es podrà seguir en directe per streaming clicant el següent enllaç:
Diada Nacional de Catalunya a Sant Martí 2021
Els darrers actes commemoratius de la Diada han tingut els barris del Districte com a protagonistes, convidant les entitats de memòria i d’història del Districte per tal que puguin expressar el seu punt de vista sobre la Diada Nacional des de la perspectiva dels barris. D’aquesta manera, ara fa dos anys els barris protagonistes van ser els de la Franja del Besòs amb la veu de José Ángel Borlán (de la Societat d’Estudis de la Verneda), i l’any passat ho va ser el barri de Sant Martí de Provençals de la mà d’Antoni Santos (del Centre d’Estudis de Sant Martí). Enguany és el torn dels barris del Clot i del Camp de l’Arpa, i l’any que ve es tancarà el cicle amb els barris del Poblenou.
L’acte comptarà amb l’assistència de la Sra. Marilén Barceló, presidenta del Consell del Districte de Sant Martí, i del Sr. David Escudé, regidor del Districte de Sant Martí.
Tradició commemorativa a Sant Martí
La commemoració de la Diada Nacional és tota una tradició a Sant Martí. Cada any han tingut lloc trobades de reflexió rellevants, adients als moments socials que s’han viscut en aquest període. Les persones ponents de les darreres edicions han estat les següents:
- Antoni Santos, del Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals, amb una reflexió personal sobre l’actualitat de Catalunya (8 de setembre de 2020).
- José Ángel Borlán, historiador i periodista, amb “La recuperació de la Diada de Catalunya a la Verneda de Sant Martí” (5 de setembre de 2019).
- Dolors Sabater, professora i regidora de l’Ajuntament de Badalona, amb “Fet nacional i consciència social: va per barris?” (7 de setembre de 2018).
- Jordi Amat, escriptor i assagista, amb “L’epíleg del Procés?” (6 de setembre de 2017).
- Arcadi Oliveres, economista, amb “La Marxa de la Llibertat, 40 anys” (9 de setembre de 2016)
- Paola Lo Cascio, historiadora, amb “El país de tothom. El catalanisme als barris i a les institucions, 1975 – 2015” (9 de setembre de 2015).