Pla de protecció patrimonial als barris del Clot i Camp de l'Arpa del Clot

15/11/2022 - 10:06 h

El Govern municipal treballa per elaborar un pla de preservació urbanística i protecció del patrimoni d'aquests barris. Per dur-ho a terme, des del passat mes d'abril i durant un any, les llicències de nova construcció i gran rehabilitació resten suspeses.

L’Ajuntament de Barcelona treballa per elaborar un pla urbanístic de preservació i protecció del patrimoni dels barris del Clot i del Camp de l’Arpa del Clot. L’objectiu del document és conservar la singularitat d’aquests àmbits i mantenir el teixit tradicional que els caracteritza.

Amb aquesta voluntat, el passat mes d’abril va començar la redacció del document urbanístic que ha de contenir aquestes estratègies. Per poder-lo tirar endavant sense que els barris sofreixin canvis substancials, la Comissió de Govern va dictar una suspensió potestativa d’un any de llicències de nova construcció i gran rehabilitació, dels comunicats d’enderroc i de la tramitació de plans urbanístics derivats.

Mapa de l’àmbit de suspensió de llicències

Actualment, la protecció patrimonial dels dos barris està establerta pel Pla de Protecció de Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic de Sant Martí, un document aprovat l’any 2000. Des de llavors, s’han anat elaborant plans específics en altres territoris de la ciutat per aprofundir més en el reconeixement dels orígens dels nuclis històrics dels barris, com el del casc antic del Poblenou.

Ara és el torn del Clot i del Camp de l’Arpa del Clot. Els seus valors propis i identitats són rellevants i fan necessari plantejar un document nou que superi la catalogació a nivell puntual que es va plantejar fa més de vint anys per a aquesta zona. Es tracta d’actualitzar la normativa vigent per no només protegir finques i edificis seguint un criteri monumental, sinó tenint en compte aspectes vinculats al caràcter dels barris, les traces històriques, el paisatge urbà, la memòria històrica i el medi ambient.

El que es vol és fer una feina de microcirurgia en els teixits històrics per elaborar una normativa proteccionista que garanteixi que els dos barris segueixin sent reconeixibles en el futur.

Més informació