Els records de l'Onze de Setembre de 1977 al Poblenou centren l'acte commemoratiu de la Diada

09/09/2022 - 07:39 h

Sant Martí va celebrar la seva pròpia celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Com és tradició, s'hi va pronunciar una conferència, en aquesta ocasió de la mà del Sr. Jordi Fossas, president de l'Arxiu Històric del Poblenou, en la qual va recordar la celebració de la Diada l'any 1977.

Tres dies abans de l’Onze de Setembre, els barris de Sant Martí van commemorar la Diada des d’una perspectiva més local. L’acte es va celebrar el dijous, 8 de setembre, a la Seu del Districte de Sant Martí amb el Poblenou de finals dels anys 70 com a escenari de fons.

El Sr. Jordi Fossas, president de l’Arxiu Històric del Poblenou, va pronunciar la conferència Onze de Setembre de 1977. El Poblenou sense por, culminant així un recorregut perimetral pel Districte a través del qual en els darrers quatre anys s’ha pogut copsar com s’ha viscut la Diada Nacional als diferents barris a través de l’itinerari que han dibuixat les visions que han ofert les entitats memorialistes del Districte.

Acompanyant la intervenció es van projectar unes imatges del periodista Josep María Huertas Clavería (1939-2007) sobre la manifestació de l’any 1977 a través de les quals es va recordar l’ambient d’aquella època. El Sr. Fossas va concloure la seva intervenció amb aquesta frase: “Si un dia un ministre de la governació va dir La calle es mía, la Diada del 77, Poblenou va dir El carrer és nostre. Poblenou havia perdut la por”.

El regidor del Districte de Sant Martí, David Escudé, va obrir i tancar l’acte amb unes paraules d’agraïment i desitjant a tothom una bona Diada. Com és tradició, l’himne del Cant dels Ocells va posar el punt i final a l’acte.

La celebració de la Diada a Sant Martí va comptar amb la presència de la Regidora Adscrita Elisenda Alemany, de nombrosos membres del Consell de Districte així com de diversos representants de les entitats veïnals del Poblenou.

Tradició commemorativa a Sant Martí

Més enllà d’aquest recorregut geogràfic, la commemoració de la Diada Nacional és tota una tradició a Sant Martí. Cada any han tingut lloc trobades de reflexió rellevants, adients als moments socials que s’han viscut en aquest període. Les persones ponents de les darreres edicions han estat les següents:

  • Mateu Lucas Feliu, membre del Taller d’Història del Clot – Camp de l’Arpa (finalment substituït per Joan Àngel Frigola), amb una xerrada divulgativa sobre la celebració de la Diada als barris del Clot i del Camp de l’Arpa (6 de setembre del 2021).
  • Antoni Santos, del Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals, amb una reflexió personal sobre l’actualitat de Catalunya (8 de setembre de 2020).
  • José Ángel Borlán, historiador i periodista, membre de la Societat d’Estudis de la Verneda de Sant Martí, amb “La recuperació de la Diada de Catalunya a la Verneda de Sant Martí” (5 de setembre de 2019).
  • Dolors Sabater, professora i regidora de l’Ajuntament de Badalona, amb “Fet nacional i consciència social: va per barris?” (7 de setembre de 2018).
  • Jordi Amat, escriptor i assagista, amb “L’epíleg del Procés?” (6 de setembre de 2017).
  • Arcadi Oliveres, economista, amb “La Marxa de la Llibertat, 40 anys” (9 de setembre de 2016).
  • Paola Lo Cascio, historiadora, amb “El país de tothom. El catalanisme als barris i a les institucions, 1975 – 2015” (9 de setembre de 2015).