El pregó de la Verneda de Sant Martí, amb ànima literària

12/10/2022 - 00:00 h

L'escriptor vernedenc, Marc Moreno, serà el pregoner de la Festa Major de la Verneda de Sant Martí, que tindrà lloc diumenge 6 a les 12 h davant del Centre Cívic Sant Martí

El programa d’activitats de la Festa Major de la Verneda de Sant Martí ja haurà començat uns dies abans, però el toc d’inici el donarà, com no podia ser d’una altra manera, la pronunciació del pregó, que tindrà lloc el diumenge 6 de desembre a les 12 h del migdia a la rambleta de Selva de Mar.

Tindrà lloc en el marc de la Mostra de Danses, que començarà a les 11 h amb les actuacions de l’Assoc. Ucraïnesa Beregynia i Retahila de Somnis. Comptarà amb l’assistència del regidor del Districte, David Escudé, la consellera del barri de la Verneda i la Pau, Eva Campos, el conseller del barri de Sant Martí de Provençals, Francesc Carmona, i la consellera de cultura, Inma Bajo.

Novel·la negre, barri lluminós

El pregoner serà Marc Moreno, un escriptor, periodista i editor que va nèixer al barri i va estudiar a l’escola Brasil i a l’institut Infanta Isabel d’Aragó. Aquesta vinculació tan estreta es reflecteix en la seva obra literària, novel·la negra en català, un gènere amb el qual ja ha putlicat 8 títols la trama dels quals discorre sovint als carrers i places del Verneda per reflectir-hi la realitat social dels barris perifèrics de Barcelona. L’any 2017 va guanyar el 8è premi Crims de Tinta del festival BCNNegra per la seva obra Temps de rates.

Compagina la tasca literària amb l’editorial a través de Llibres del Delicte, petitat editorial que publica obres de novel·la negra en català, i també exerceix el periodisme als suplements de La Vanguardia i Lonely Planet. Des de qualsevol de les seves facetes, denuncia la necessitat de trencar estigmes al voltant de les perifèries urbanes, en què l’exclusió, la desestructuració familar i la delinqüencia són tractades com una profecia que es complexi en si mateixa, un tema que entronca amb la problemàtica social del gènere negre.

Mesures d’accessibilitat

El pregó comptarà amb interpretació en llengua de signes (LSC) i espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda.