El Districte de Sant Martí proposa les Medalles d'Honor 2023

03/03/2023 - 11:01 h

El Consell de Districte ha proposat l'Arxiu Històric del Poblenou i l'Associació Veïnal de Provençals de la Verneda per rebre les Medalles d’Honor de Barcelona 2023.

La Medalla d’Honor de Barcelona és un guardó que es va instituir l’any 1997 amb motiu de la celebració del centenari de l’agregació dels pobles del pla per distingir les persones o entitats que amb la pràctica de la seva tasca professional o social han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i les virtuts i els valors cívics.

Els guardons s’atorguen en dos àmbits: el de ciutat i els dels districtes. Cadascun dels deu districtes escull dues persones o entitats que mereixen la medalla d’honor per la seva tasca comunitària i s’aproven en els plens de Districte.

El darrer Consell de Districte de Sant Martí del mandat es va celebrar dijous 2 de març i en la sessió es va aprovar proposar l’Associació Veïnal Provençals de la Verneda i l’Arxiu Històric del Poblenou com a candidats per a les Medalles d’Honor de Barcelona 2023.

Arxiu Històric del Poblenou

L’Arxiu Històric del Poblenou va néixer el 1976 per iniciativa de tres joves que creien que una manera de contribuir a la naixent democràcia era recuperar la memòria del barri, i van començar recollint fotografies antigues. Quaranta-set anys després, aquell grapat de fotografies aconseguides amb bona voluntat s’han convertit en un important fons fotogràfic de més de 20.000 instantànies.

En aquest mig segle de vida, l’Arxiu ha publicat llibres, vídeos i opuscles divulgatius, ha organitzat visites comentades pel barri, exposicions d’art, exposicions d’objectes fabricats en les factories del Poblenou, ha recuperat la Torre de les Aigües del Besòs, obra de Pere Falqués -que actualment és la seva seu-, ha ajudat molts investigadors en les seves recerques… A més, des de fa 27 anys publica la revista de divulgació històrica “Icària” que ha rebut diversos premis.

L’Arxiu es manté amb les quotes de les seves persones associades, la majoria de les quals són veïnes del barri. Tothom que hi treballa ho fa de manera voluntària.

Associació Veïnal Provençals de la Verneda

Fundada l’any 1969, des del seu naixement i fins a avui l’entitat ha format part de la vida del casc antic del barri de Sant Martí de Provençals.

L’associació ha estat, i és, una entitat viva que s’ha anat transformant a redós del barri al llarg de tots aquests anys. I també ho ha fet a redós de la ciutat, participant en fites històriques com, per exemple, la constitució del primer Ajuntament democràtic. Ha caminat de la mà del veïnat i ha estat membre actiu de la comunitat liderant algunes reivindicacions fonamentals en el desenvolupament de la vida del nostre entorn, com ho va ser la històrica lluita contra el barraquisme i a favor de les persones o la creació del camp de futbol Menorca.

Durant més de cinc dècades, l’associació veïnal Provençals de la Verneda, ha anat impulsant serveis per a tothom, fins i tot d’algunes que després han esdevingut associacions autònomes que han continuat fent una gran tasca, o d’altres activitats de nova creació o que encara es mantenen com a grups dins del cor de l’entitat. Hem contribuït, i continuem contribuint, en mantenir viu l’associacionisme al barri, i al costat de la coordinadora d’entitats Vern, prenem part d’aquest manteniment participant en activitats conjuntes per a la comunitat. I també sent presents en espais de debat i participació com ara comissions i consells com una forma més de portar la veu de les veïnes i veïns al districte i a la ciutat.

Però el principal substantiu de l’entitat persisteix, i és la lluita veïnal; amb perspectives i mirades d’un barri que empeny amb noves necessitats i, conjuntament amb l’Associació veïnal de Sant Martí de Provençals, continuem actuant en defensa dels drets de les persones i en lluita per una realitat urbanística que superi carències i s’ajusti a les noves realitats que tenim. Ara ens toca prendre part en la remodelació del que suposarà l’arribada de l’AVE i el que ens afectarà la construcció de la seva estació, una estació que per cert, es mereix un nom que personalitzi els dos barris que l’acullen. Tenim molta feina per fer però no la defugirem, perquè volem perseverar molts anys més amb i per la comunitat.