La Festa de la Ciència va estrenar l’any passat un nou format itinerant per descentralitzar-la i fer-la arribar a tot el territori amb l’objectiu d’afavorir el diàleg entre la ciència i la societat des d’una perspectiva lúdica. Aquest any, amb l’edició del Besòs i el Maresme, es consolida aquesta aposta.
16a Festa de la Ciència
Dissabte 10 de juny, d’11 a 21 h
Diumenge 11 de juny, d’11 a 20 h
Rbla. Prim, entre el c. Llull i la pl. de Llevant
Enguany, s’oferiran més de 170 activitats de divulgació científica i tecnològica. L’epicentre de la Festa estarà a la rambla Prim, amb una vintena d’espais habilitats, però també s’oferiran activitats al Museu de Ciències Naturals i al Centre Comercial Diagonal Mar.
Com en edicions anteriors, la 16a Festa abastarà un ampli ventall de temàtiques com el canvi climàtic, la robòtica, la intel·ligència artificial, les matemàtiques, el món de les dades, l’astronomia, l’arqueologia, la salut, la nanotecnologia, la cultura Maker i altres aspectes transversals com les qüestions de gènere.
Aquest any, la Festa inclourà diverses novetats: un espai dedicat a la relació entre l’art i la ciència, un altre espai de ciència jove, un joc d’enigmes i la participació d’un ARI (un Robot social de l’institut de Robòtica i Informàtica Industrial).
A més de coincidir amb la Festa Major del Besòs i el Maresme, la Festa de la Ciència coincideix també amb cinc efemèrides científiques que estaran presents en aquesta edició: el centenari de la visita d’Einstein a Barcelona, el centenari del naixement del bioquímic català Joan Oró, l 550è aniversari del naixement de Nicolàs Copèrnic, el decenni de les ciències oceàniques per al desenvolupament sostenible (2021 – 2030) i l’any internacional del mill.
Com és habitual, no faltaran els clàssics de la Festa de la Ciència, com els reptes matemàtics, l’observació solar, espais de lectura per a totes les edats, xerrades, debats i espectacles de diverses disciplines.
La Festa de la Ciència està organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, en el marc en el marc del Pla Barcelona Ciència 2020 – 2023, i compta amb la implicació de més d’un centenar de centres i grups de recerca, universitats i empreses de divulgació científica i cultural de l’àrea metropolitana; a més d’una quinzena d’entitats del territori, com per exemple, l’AVV Barri Maresme, l’AVV El Besòs, el Casal de Gent Gran Joan Maragall, l’Escola Concepción Arenal, l’Escola La Palmera, el Col·legi Sant Gabriel i les Universitats UPC i UPF, Legends Associació Robòtica Sant Martí, Estudiants Catalans d’Origen Pakistanès (ECOP) i Antigua i Barbuda entre d’altres.