Comencen les obres del nou edifici cívic i socials del Besòs i el Maresme

05/10/2023 - 12:45 h

L’espai alliberat amb l’enderroc de l’antic Cinema Pere IV permetrà la construcció d'un edifici emblemàtic que ampliarà les instal·lacions del CAP i permetrà la ubicació d'una gran biblioteca

L’Ajuntament ha començat les obres d’un nou edifici d’equipaments públics al carrer d’Alfons el Magnànim, 59, al barri del Besòs i el Maresme. Al solar de prop de 1.000 m² que va alliberar l’enderroc de l’històric cinema Pere IV, es guanyaran 5.200 m² d’equipaments, amb els quals, a més de duplicar la superficie del CAP Besòs, s’hi incorporarà una nova biblioteca i un auditori.

L’immoble, de titularitat municipal i dissenyat per l’estudi d’arquitectura de Jorge Vidal, tindrà planta baixa, més sis plantes i un soterrani. Es tracta d’un edifici totalment eficient des del punt de vista energètic i mediambiental, que tindrà tres grans espais:

  • Un auditori d’usos múltiples, al pis soterrani, per a tota mena d’activitats, de més de 500 m².
  • La nova biblioteca pública, que ocuparà espais de la primera, la segona i la tercera planta i l’entresolat, amb una superfície aproximada de 2.400 m² (en relació a la biblioteca actual de la rambla de Prim, es multiplica per deu la superfície hàbil).
  • L’ampliació del CAP Besòs, a les tres plantes superiors de l’edifici, per duplicar la superfície del CAP actual i passar de 1.500 m² a 3.000 m², amb una connexió amb l’existent a través d’una passera que integrarà completament tots dos edificis.

L’equipament tindrà una superfície total de 5.246,72 metres quadrats, dels quals l’Ajuntament de Barcelona disposarà de 3.449,6.

Aquest projecte es desplega a partir d’un conveni signat entre l’Ajuntament de Barcelona i el CatSalut per fer possible l’ampliació del CAP Besòs. La inversió total que preveu aquest conveni  és de 15.230.622 euros, dels quals 9,8 M€ els aporta l’Ajuntament de Barcelona (4 M€ a través del Pla de barris per finançar els espais de caràcter comunitari i per entitats) i 5,5 M€ el Departament de Salut de la Generalitat.

Segons el calendari previst per a l’execució de l’equipament, la primera fase de les obres s’acabarà cap al mes de juliol del 2025, i la segona, el maig del 2026.