Barcelona Design Week, disseny per a un futur humà

13/10/2023 - 11:57 h

A Sant Martí, el Disseny Hub Barcelona, The Social Hub Barcelona i NTT DATA acullen algunes de les activitats principals d’aquesta trobada anual amb la creativitat i el disseny.

Torna la Barcelona Design Week, una de les cites anuals sobre disseny i creativitat més importants de la ciutat. Enguany, la 18a edició està associada als Objectius de Desenvolupament Sostenible declarats per Nacions Unides. Davant un escenari global cada cop més marcat per la incertesa, la complexitat i la volatilitat, el disseny esdevé un element clau per al present i el futur de les persones, per crear un futur humà. Per aquest motiu, el lema de l’edició d’enguany és Design for Human Future.

Del 16 al 28 d’octubre, la ciutat acull un centenar d’esdeveniments relacionats amb el disseny i la creativitat, tant de caràcter més professional com per a un públic més general. A Sant Martí, el programa d’activitats principals inclou un escenari principal: el Disseny Hub Barcelona. També hi participen The Social Hub Barcelona i NTT DATA – Sea Tower 1.

Activitats principals de la Barcelona Design Week a Sant Martí

Hanging by Thread
Exterior del Disseny Hub Barcelona
Del 16 al 28 d’octubre
Instal·lació creada per un grup multidisciplinar d’alumant de l’IED Barcelona. La proposta convida a la reflexió per trobar noves formes de donar vida i transformar les ampolles de vidre de les cerveses.
Org. IED Barcelona, Cervezas Alhambra i Barcelona centre de Disseny

Jornada Nº18 Design For Human Future
Disseny Hub Barcelona
Dimecres 18 d’octubre, de 9 a 14 h
L’edició número 18 de la BDW proposa l’ODS número 18 per promoure un futur més humà i humanístic a través de les eines, les pràctiques i la cultura del disseny a les empreses, associacions i a les persones amb l’objectiu de generar un impacte positiu en l’àmbit global. Aquesta jornada està dirigida a un públic més professional i comptarà amb tres taules rodones moderades per Alessandro Manetti, comissari de la BDW’23; Guido Woska, Global Managing Partner a Manyone; i Oriol Guimerà, dissenyador; i dos workshops organitzats per Manyone i el dissenyador Luki Huber, per tal de co-crear propostes per a l’ODS Número 18.
Org. Barcelona centre de Disseny, amb la col·laboració de Manyone

ADI Making Of… Ecodisseny 2023
Disseny Hub Barcelona
Dijous 19 d’octubre, a les 16 h
Els ponents, guardonats al Premi Catalunya Ecodisseny 2023, ens desvetllaran el procés de disseny i fabricació de quatre productes i projectes que integren en el seu disseny consideracions per millorar-ne el comportament ambiental al llarg del cicle de vida i que contribueixen, així, a l’economia circular.
Org. ADI-FAD

Urban Talks: Desterritorialització, art i noves formes de cració
Disseny Hub Barcelona
Dijous 19 d’octubre, de 17 a 20 h

XL, conferència de l’arquitecte Joan Roig
Disseny Hub Barcelona
Divendres 20 d’octubre, a les 19 h
El reconegut arquitecte i paisatgista, Joan Roig, ofereix una conferència sobre l’evolució del disseny dels edificis.
Org. ARQUIN – FAD

Explorant la creativitat amb la IA. Presentació i debat
The Social Hub Barcelona
Dilluns 23 d’octubre, a les 17 h
NTT DATApresenta els resultats de la seva investigació sobre l’adopció de les IAs realitzada amb la col·laboració del Clúster Disseny.

Explorant la creativitat amb IA. Workshops
NTT DATA – Sea Tower 1 (Av. d’Icària, 211)
Dimarts 24 d’octubre, a les 17.30 h
En aquesta sessió interactiva, els participants tindran l’oportunitat d’explorar, experimentar i interactuar amb les noves eines de IA amb la finalitat de generar contingut creatiu a través d’una frase específica (prompt), i  obtindran un resultat generat per intel·ligència artificial que podran emportar-se a casa com un record tangible de l’experiència.
Org. NTT DATA i Clúster Disseny

No hi ha planeta B. Disseny per a un món millor
The Social Hub Barcelona
Dimarts 24 d’octubre, a les 18.30 h
Teresa Herrero, periodista especialitzada, fundadora del magazine online Teresa Herrero Living i comissària de l’exposició Madre Natura, i l’arquitecte Carmelo Zapulla, fundador de l’estudi External Reference i guanyador del premi Ro Plastic amb la seva col·lecció de cactus Pure Plants, parlaran amb Alessandro Manetti, comissari de la BDW’23, sobre el disseny com a responsabilitat, vehicle i eina per a la recerca de solucions creatives, afrontar el canvi climàtic i contribuir a un món millor.
Org. Simon

Cloenda del BDW’23 by Alhambra
Disseny Hub Barcelona
Dijous 26 d’octubre
Presentació de la proposta del Manifest Nº18 Design for Human Future i festa de cloenda de la BDW’23.
Org. Barcelona centre de Disseny, amb la col·laboració d’ACS Music

Hey Girl Pop-up
The Social Hub Barcelona
Dissabte 28 d’octubre, a les 12 h
Desitges la moda que reflecteixi el teu esperit? Entra a l’ambient adequat. Hey Girl i The Social Hub col·laboren per redefinir la qualitat i l’empoderament al seu exclusiu Curated Pop-Up Market

Exposicions al Disseny Hub Barcelona

Vestir la Cadira Desnuda
Fins al 12 de novembre
Diversos estudis de disseny de moda han creat un ‘vestit’ exclusiu per decorar l’emblemàtica cadira Desnuda creada fa 50 anys pel dissenyador Carles Riart.

Som Aquí! Les dones en el disseny 1900 – Avui
Fins al 7 de gener
Estudi crític dels èxits i les condicions de treball de les dones dissenyadores durant el segle passat.

El millor disseny de l’any
Fins al 7 de gener
Aquesta exposició anual mostra l’evolució de les disciplines creatives a través de projectes concrets, reals, que han estat seleccionats per jurats formats per professionals de prestigi, que han valorat l’excel·lència, l’originalitat i la innovació conceptual dels projectes presentats als premis que organitzen les associacions del FAD en les diferents disciplines del disseny i de les arts.

Els nous realistes. Arquitectura catalana i balear d’ençà de la crisi del 2008
Fins al 7 de gener
L’exposició mostra el treball d’un grup d’arquitectes catalans i balears -aquells que anomenem ‘nous realistes’- que arrel de la crisi del 2008 i conscients de que s’iniciava un canvi de cicle tant en la societat com en la professió, redefiniren uns nous paràmetres en l’exercici de l’arquitectura.

Oh!Pera
Fins al 14 de gener
La mostra reuneix joves talents de diverses disciplines creatives per a dissenyar noves òperes de petit format.