La Setmana Santa és el conjunt de celebracions de caràcter religiós que té lloc la darrera setmana de Quaresma. S’hi commemora la passió, mort i resurrecció de Jesús i enguany se celebra entre Diumenge de Rams, 24 de març, i Diumenge de Resurrecció, 31 de març.
A Barcelona, tenen lloc actes, processons i celebracions en el marc del recolliment, fraternitat i espiritualitat que caracteritzen aquest període del cristianisme. També s’instal·len fires i parades de venda de palmes, palmons i llorers per dur-los a beneir a l’església Diumenge de Rams. Un cop beneïts, es pengen als balcons de les cases perquè portin sort i protegeixin dels mals esperits.
A Sant Martí, són cinc les parròquies que conviden als seus feligresos i feligreses a participar d’aquesta tradició el matí de diumenge 24 de març. A més, les parròquies de Sant Francesc de Paola, Sant Francesc d’Assís i Sant Lluís de Gonzaga celebren petites processons pels carrers dels voltants per escenificar passatges de la vida de Crist. I Divendres Sant, 29 de març, la Parròquia Sant Francesc d’Assís organitza un Via Crucis, una pràctica que recorda la passió de Jesús del camí de la creu.
Benedicció de rams i palmes i processons
Diumenge, 24 de març
Parròquia Sagrat Cor de Jesús
C. Pere IV, 398
A les 11 h
Parròquia Santa Maria del Taulat
Pl. Sant Bernat Calbó, 3
A les 12 h
Parròquia Sant Francesc de Paola
Inclou una processó pels carrers: Ramon Turró, Fluvià, Llull, Selva de Mar, Provençals i Ramon Turró
C. Ramon Turró, 324
A les 10.45 h
Parròquia Sant Lluís Gonzaga
Processó pels carrers: Selva de Mar, rbla. Guipúscoa, Cantàbria, Selva de Mar
C. Selva de Mar, 200
A les 10.45 h
Parròquia Sant Martí de Provençals
Pl. Ignasi Juliol
A les 11 h
Parròquia Sant Francesc d’Assís
Inclou una petita processó davant de la parròquia
C. Ramon Turró, 130
A les 12.15 h
Via Crucis
Divendres, 29 de març
Parròquia Sant Francesc d’Assís
Recorregut: c. Ramon Turró, 128; c. Ramon Turró, c. Àvila, av. Icària, c. Jaume Vicens i Vives, parada davant la Parròquia del Patriarca Abraham, , c. Badajoz, c. Ramon Turró
A les 11.30 h
La comunitat catòlica a Barcelona
Les primeres notícies de la presència cristiana a Barcelona són del segle III i des del segle IV la ciutat va esdevenir seu episcopal. Avui dia, Barcelona forma part de l’Arquebisbat de Barcelona, òrgan de govern on trobem l’arquebisbe, els bisbes auxiliars i la cúria (les delegacions responsables dels diversos àmbits).
Les parròquies són administrades per l’Arquebisbat i són punts neuràlgics dels cultes religiosos i de la vida comunitària. Els ordes religiosos gestionen esglésies, centres educatius, centres sanitaris, entitats culturals i entitats benèfiques, entre altres. Cal esmentar també els moviments laics, al voltant dels quals moltes persones catòliques articulen la seva religiositat. Alhora, diverses entitats catòliques de la ciutat duen a terme la seva activitat en diversos àmbits socials.