El 24 de maig va quedar instal·lada l’Stolpersteine dedicada a Joan Adelantado, militant sindicalista captiu als camps de Mauthaussen i Gusen en exiliar-se en acabar la guerra civil espanyola. La nova llamborda és al passatge Rovira 5, al barri del Poblenou, davant del domicili on va viure.
Aquest projecte ha estat possible amb la implicació i la dedicació de l’alumnat de l’Institut Icària, a la Vila Olímpica del Poblenou, que ha fet un exhaustiu treball de recerca amb persones membres de l’Amical Mauthausen.
Les Stolpersteine dels barris de Sant Martí
Ferran Masip Arenillas (Pere IV, 415)
Vicenç Vidrier Giménez (Sardenya, 88)
Joan Adelantado Andreu (ptge. Rovira, 5)
L’acte d’instal·lació, tot un esdeveniment al carrer on va tenir lloc, va acollir una molt bona part de la família d’Adelantado vinguda expressament de França, que van fer una semblança en què va destacar la duresa dels moments que va haver de viure en el seu exili en aquells molt difícils anys quaranta. Durant l’acte, desenvolupat per l’alumnat de l’institut, van tenir lloc la lectura de poemes en francès en homenatge al país que el va acollir en ser alliberat, i una versió del tango Volver, de Gardel. El carrer va ser decorat amb una exposició d’imatges de la CNT, de què era membre Adelantado.
Joan Adelantado, l’ànima de la llibertat
Militant de la CNT, amb la derrota de 1939 es va exiliar i va ser internat a Argelers i Barcarès. Posteriorment es va inscriure al XXII Regiment de Marxa i va ser enviat al front de Somme. El 1940 va ser capturat pels alemanys i internat a Moosburg (Stalag VII), i més tard el van dur a Mauthausen per formar part del “Komando Cesar”.
El 1942 en va fugir, però va ser capturat de nou i enviat a la pedrera de Mauthausen i destinat a un Komando de treball al Tirol per a condemnats a mort. En va tornar a fugir i va ser detingut de nou per ser enviat a Mauthausen i Gusen. Al final de la guerra el van incloure a les “Marxes de la mort”, però en va sobreviure i les tropes aliades el van alliberar prop de Persing.
Stolpersteine, llambordes de memòria
Les Stolpersteine són una iniciativa de l’artista alemany Günter Denmig que es va desenvolupar els anys noranta en el context de la reunificació d’Alemanya. En contraposició als grans projectes memorials, les llambordes de memòria aposten per una perspectiva més particular que mira personalment a cada persona que va patir els horrors del nazisme.
Actualment hi ha més de 100.000
d’aquestes llambordes de memòria
en una vintena de països
A Barcelona el projecte ha estat promogut conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, amb la col·laboració de l’Amical Mauthausen i l’Amical Ravensbrück. Cada llamborda comporta un treball exhaustiu des de centres educatius de la ciutat, en un programa que busca reforçar la dimensió comunitària i educativa del record.
L’any 2022 es va establir una prova pilot en què van participar tres instituts que va generar 9 homenatges, i en el curs 2023 van ser nou els instituts implicats que van instal·lar 12 llambordes més. Així doncs, amb les 10 llambordes instal·lades enguany gràcies a la feina de sis instituts, Barcelona ja compta amb 31 Stolpersteine en els seus espais públics.