Els gegants i la festa major, en la mirada del futur del Besòs i el Maresme

01/06/2024 - 19:46 h

La imatge principal del cartell de Festa Major del Besòs i el Maresme ha sorgit d'un concurs d'idees en què ha participat l'alumnat de diferents centres escolars del barri

La Festa Major del Besòs i el Maresme és il·lusió i és participació, és color i és fantasia, és veïnatge i és convivència constructiva. També és diversitat d’opinions, és acord, és compromís i és impuls. Però sobretot és mirada de futur.

I tot plegat queda reflectit en el cartell de Festa Major d’enguany, el primer que sorgeix d’un concurs d’idees. La iniciativa, una proposta de la Comissió de Comunicació que s’ha constituït el 2024 per primera vegada, ha estat dirigida als centres escolars del barri, la majoria dels quals van incorporar ràpidament la proposta dins dels seus programes escolars. Finalment, hi han pres part 74 nens i nenes, de centres escolars i d’altres serveis destinats al públic infantil del barri.

Centres que hi han participat
Escoles Concepción Arenal, Joaquim Ruyra, i Prim
Col·legis Sagrat Cor del Besòs, i Miró
Complex Esportiu Francesc Abad
Servei Concilia

Que la geganta la Maresma i el gegant el Besòs en fossin protagonistes era un requeriment, escollit per la representativitat que han adquirit al barri, que els han fet imprescindibles en qualsevol expressió social i veïnal que hi tingui lloc.

Els gegants representen l’origen agrícola i els antecedents industrials del Besòs i el Maresme, cosa que s’identifica en els seus vestits i pel cistell de tomàquets i el martell que porten a les mans, els elements que els donen una idiosincràcia més particular.

Alta participació, amb la llum i el color com a protagonistes

La proposta guanyadora presenta els gegants en un primer pla, voltats de veïns i veïnes que els saluden i els victoregen des dels balcons i els carrers mentre tot de colles de cultura tradicional toquen i ballen al seu voltant. Hi destaca la lluminositat dels colors, que en fan una imatge amable i alegre, un punt de vista positiu i engrescador cridada a guiar el barri.

El concurs també ha definit quatre finalistes, a més d’un premi a l’orginalitat i un premi a la diversitat.