Sant Martí es vesteix d’orgull

17/06/2024 - 17:54 h

Equipaments i entitats del territori han organitzat del 25 al 29 de juny sis activitats per commemorar el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI.

Amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que se celebra el 28 de juny, Barcelona torna a reivindicar la seva condició de ciutat de drets pionera en la defensa de la diversitat de gènere i de les llibertats de la ciutadania.

Amb el lema “Orgull de barri”, l’Ajuntament aposta per donar visibilitat a les diferents accions impulsades pels col·lectius i associacions implicades en la defensa dels drets LGTB a cadascun dels barris perquè tot el veïnat es pugui vestir d’orgull. La programació, a més de ser descentralitzada, també és intergeneracional, trasfeminista i interseccional. Està impulsada pel Centre LGTBI de Barcelona (gestionat per la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya) i pels diferents equipaments, serveis i entitats de la ciutat.

Perquè el col·lectiu de gent gran també celebra el Dia de l’Orgull, a Sant Martí hem volgut destacar dues activitats que organitzen els Casals de Persones Grans de Joan Maragall i de Joan Casanelles. Els joves també participen en l’efemèride a través del taller “Troba la drag queen que portes dins!” al Casal de Joves del Clot – Camp de l’Arpa. Un altre equipament que s’ha sumat a la celebració del Dia de l’Orgull és la Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert amb una xerrada sobre persones trans. Els Castellers de Barcelona organitzen les jornades Castells amb orgull els dies 28 i 29 de juny; i la Fundació Catalana per a la paràlisi cerebral impulsa el mural col·lectiu “L’Art de Ser Qui Som”.

 

Dia de l’Orgull LGTBI a Sant Martí 2024

Documental i debat sobre el col·lectiu de persones grans LGTBI
Casal de Persones Grans Joan Maragall (c. Bermejo, 1)
25 de juny, a les 16 h
Projecció d’un film i debat posterior a càrrec del Casal Lambda. Entrada gratuïta amb reserva prèvia
Org. Xarxa de Casals de Persones Grans de Sant Martí i Casal Lambda

Taller humorístic i divulgatiu de les sigles del col·lectiu LGTBIQ+
Casal de Persones Grans Joan Casanelles (c. Concili de Trento, 35)
26 de juny, a les 11 h
Activitat per ensenyar el significat de les sigles LGTBIQ+ d’una forma lúdica. Gratuït amb inscripció presencial al Casal
Org. Xarxa de Casals de Persones Grans de Sant Martí i Brigitta Lamoure

Persones trans: preguntes i respostes
Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert (c. Indústria, 295)
26 de juny, a les 18.30 h
Xerrada dinamitzada per Valentina Berr, que es defineix com a “lesbiana no binària de vocació, dona trans de professió i escriptora per morro”, autora del llibre “La respuesta a todo lo que preguntarías a una tía trans” (Editorial Egales, 2023). Convidarà tothom a fer-se preguntes que s’intentaran respondre de manera col·lectiva: què és ser una dona? Com descobreix una persona que és trans? Què és realment l’heterosexualitat? Què vol dir ser trans? Cis? I tot això de les persones no binàries, què significa? Entrada lliure.

Troba la drag queen que portes dins!
Casal de Joves del Clot – Camp de l’Arpa (Gran Via, 837)
27 de juny, a les 17.30 h
Vine a conèixer i explorar l’expressió de gènere a través del maquillatge per potenciar la teva consciència i comprensió sobre les experiències de la comunitat LGTBIQA+. Activitat per a joves de 12 a 18 anys. Hi cal inscripció.
Org. Joves de Barcelona

Castells amb orgull
Local dels Castellers de Barcelona (c. Bilbao, 212)
28 de juny, a les 23 h; 29 de juny, a les 12 h
Lectura d’un manifest divendres 28 després de l’assaig de castells. Dissabte 29, micròfon obert on diverses persones de la colla que pertanyen al col·lectiu explicaran les seves experiències i posteriorment s’oferirà un espai de debat. L’activitat està oberta al veïnat amb entrada lliure
Org. Castellers de Barcelona

L’Art de Ser Qui Som: mural de l’Orgull a Sant Martí
Fundació Catalana per a la paràlisi cerebral (c. Llull, 163)
29 de juny, de 16 a 19 h
Creació d’un mural amb la participació de persones vinculades a l’entitat i del veïnat del barri. Activitat gratuïta
Org. Fundació Catalana per a la paràlisi cerebral

 

Orgull de comerç

En el marc de la campanya de l’Orgull LGTBI d’enguany, l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el projecte “Orgull de comerç” amb la voluntat de crear una xarxa de comerços i establiments que esdevinguin espais segurs per a totes les persones que formen part del col·lectiu i per poder acompanyar-les, en cas de necessitat, des de la proximitat.

Mitjançant un segell que identifiqui els diferents agents adherits al projecte, es vol construir una ciutat més segura per a les persones LGTBI, el projecte té com a objectiu construir una ciutat més segura per al col·lectiu.