Més hectàrees de verd i espais amb ombra per a uns barris més saludables

14/08/2024 - 12:25 h

El Programa d’espais de proximitat i interiors renovarà espais desaprofitats, com solars, espais entre edificis, cantonades o interiors d'illa, per fer-hi emergir el verd i beneficiar la salut dels veïns i veïnes.

En el marc del pla Clima, es preveuen 357 actuacions per tal d’augmentar la qualitat de l’espai públic i recuperar espais en desús i desaprofitats a tots els barris. Es tracta del Programa d’espais de proximitat i interiors, un programa marc que preveu actuacions agrupades en tres programes específics d’actuació: de millora i increment d’espais, d’ombres i de mitgeres i cobertes. S’hi invertiran més de 150 milions d’euros. Un total de 48 de les actuacions es duran a terme als barris de Sant Martí.

En aquest mandat es preveuen 71 intervencions a tots els districtes, que suposaran un guany de 22,3 hectàrees de verd, l’equivalent al nou parc de les Glòries, essencials per reduir l’impacte de la calor en el context actual de canvi climàtic. Al districte, un dels espais en què es guanyarà verd és la plaça davant de l’Escola Sant Martí, al carrer de Castella, entre l’av. Diagonal i el c. Pere IV.

Una altra de les actuacions que s’estan duent a terme a la ciutat per garantir la salut de tothom davant l’augment de les temperatures, és la implementació de 216 espais d’ombra a tots els districtes. Un exemple recent és la instal·lació de “Mar d’ombres” al Fòrum, un dels prototips de generació d’ombra impulsats a través del repta llançat per la fundació BIT Hàbitat. Hi estarà en proves durant sis mesos.

En aquest mandat també s’intervindran un total de 60 parets mitgeres permanents. D’aquestes, 17 formen part del concurs internacional d’idees per a joves arquitectes per transformar les parets mitgeres de deu emplaçaments, en el marc de Barcelona com a Capital Mundial d’Arquitectura el 2026. Una d’aquestes actuacions es farà a la paret mitgera del c. d’Espronceda 321. Entre la resta de mitgeres que s’estan acabant de definir hi ha la mitgera del c. Pallars 323 i la del c. Navas de Tolosa 289.

Paral·lelament, també es promou la implantació de noves cobertes verdes en els edificis de deu escoles bressol, entre les quals hi ha l’EBM Pere Calafell, al c. d’Andrade 184.