El Centre Cultural La Farinera del Clot està d’aniversari. El 8 de maig de 1999, l’antic edifici industrial va ser inaugurat com a centre cultural després de la seva restauració i ampliació. L’equipament és de titularitat municipal i està gestionat per la Federació d’Entitats del Clot – Camp de l’Arpa. Impulsa i acull projectes socials, culturals i comunitaris del barri i de Barcelona.
L’equipament celebra els 25 anys d’activitat amb una festa oberta a la ciutadania per celebrar amb la comunitat que La Farinera s’ha convertit en un espai de referència en el barri i en la ciutat. L’aniversari també esdevé especial perquè coincideix amb el final de les Festes de Primavera del Clot i del Camp de l’Arpa.
El cartell que commemora l’efemèride és obra de l’il·lustrador Azagra i la colorista Revuelta. L’equipament reparteix còpies del cartell a partir del 8 de maig.
Programació 25è aniversari del Centre Cultural La Farinera del Clot
Teatre Pongo on air
Divendres 10 de maig, a les 20 h
Amb Judit Martin i Alba Florejachs. L’espectacle s’inicia amb els “pongos” que el públic porti al teatre: objectes decoratius de dubtós gust o utilitat presents a totes les cases i que amaguen centenars d’històries i anècdotes. Entrada gratuïta amb reserva.
Festa d’aniversari a l’esplanada de La Farinera
Dissabte 11 de maig
D’11 a 13 h. Racons en família. A càrrec de la Magrana Curiosa, cooperativa feminista que promou el joc i l’art per a la transformació social. El bar de La Farinera oferirà una tapa de botifarra amb patates i vermut per 3,50 €
21.15 h Final de la Percolotada. Amb el lluïment dels Tabalers dels Diables del Clot
22.00 h. Concert del grup Akelarre. Grup de versions on les dones tenen el poder. El seu directe farà vibrar el públic des del minut 1, repassant els millors hits de la història del rock i del pop i les novetats més recents del panorama nacional i internacional.
00.00 h. PD’s Junta. Sessió musical
Exposició Fotoclot
Fins a l’1 de juny
Recull fotogràfic de racons i detalls inusuals de La Farinera
La Farinera, un símbol del Clot
La Farinera de Sant Jaume va ser construïda el 1902 per Joan Sellarès per elaborar-hi farina. El procés començava al pati exterior de llamborda, on hi havia el moll de càrrega i descàrrega, i acabava als molins, situats a la planta baixa. Dos dels mòduls dels edificis, que encara es conserven, servien d’habitatge als obrers i de sitges d’emmagatzematge.
Casa Harinera de San Jaime S.A. va estar produint farina fins al 1991. Després de llargues reivindicacions veïnals que demanaven recuperar aquest espai per al barri, l’Ajuntament de Barcelona va adquirir l’edifici el 1995 i va encarregar la seva rehabilitació a Carles San Feliu i Josie Abascal. La intervenció arquitectònica va ser guardonada amb el Premi Bonaplata el maig de 1999.
Tot i la transformació de l’immoble com a espai cultural, encara hi queden vestigis de part de la maquinària emprada en el procés de fabricació de la farina i altres derivats del gra. A l’interior de l’edifici, sobreviuen dues columnes de ferro originals, part de la maquinària de fusta i tres molins Buhler instal·lats per a la producció de farina.
El Centre Cultural organitza periòdicament visites guiades per les instal·lacions amb l’objectiu de preservar la memòria industrial de l’edifici. El pròxim Itinerari per l’antiga farinera San Jaume tindrà lloc el 18 de maig, a les 11 h, i estarà conduït pel Taller d’Història del Clot – Camp de l’Arpa. L’activitat és gratuïta i cal reservar plaça.