La Fundació Vila Casas fa 20 anys i ho celebra a Can Framis

01/10/2020 - 22:19 h

El Museu Can Framis és una detallista joia arquitectònica que conté una immensa obra artística en un discret entorn bucòlic que, com a bon focus interpelador de la intimitat personal, indueix a la reflexió des de la primera inspiració

El Poblenou és l’escenari de la commemoració del 20è aniversari de la Fundació Vila Casas, i ho celebra obrint de bat a bat les portes del Museu de Can Framis els dies 6 i 7 d’octubre. Aquestes dates commemoren el 20è aniversari de la creació del projecte artístic Museu Art 2000 a Torroella de Montgrí, origen de l’immens corpus museogràfic actual que va provocar que, al 2009, l’antiga fàbrica de Can Framis es convertís en una de les seus de la col·lecció estable de la fundació.

La visita, que comptarà amb les mesures adients de seguretat sanitària, permetrà de conèixer no només un espai inèdit situat al bell mig del Poblenou, sinó també de deixar-se imbuir per la bellesa i la profunditat d’un fons artístic increïble. Situat en una antiga fàbrica en un racó de l’actual superilla del Poblenou, en els darrers anys Can Framis s’ha fet encara més present al barri i més pròxim a les persones amb la instal·lació dels Guardians de Xavier Mascaró que s’exhibeixen al seu davant i que s’han erigit en vigies del museu i en convidats d’honor del barri.

La  commemoració de l’aniversari comprèn les exposicions:
Càpsules de confinament: art i pandèmia a Catalunya, amb obres de 100 artistes, i
El cor oceànic de les coses, de Jordi Martoranno, que va rebre el Premi de Pintura Fundació Vila Casas al 2019.
També ha donat peu a la publicació de tres catàlegs de la col·lecció Fundació Vila Casas – pintura, escultura i fotografia – i d’un llibre sobre la història de la Fundació, titulat Tot girant fulls d’un àlbum… Vint anys de la Fundació Vila Casas 2000-2020 i escrit per Glòria Bosch i Mir.

Vila Casas, l’art a Catalunya, la contemporaneïtat al país

El Museu Can Framis és una de les diferents seus on s’exposa l’obra que reuneix la Fundació Vila Casas. En l’edifici fabril del Poblenou, d’una arquitectura exquisida que ha estat objecte de premis molt rellevants, s’hi concentra, des de la seva inauguració al 2009, la col·lecció de pintura contemporània.

Les seus de Torroella de Montgrí (el Museu Palau Solterra) i de Palafrugell (el Museu Can Mario) acullen les col·leccions de fotografia i d’escultura respectivament, mentre que a Barcelona els Espais Volart es destinen a les exposicions temporals d’art contemporani.

La Fundació va ser fundada al 1986 pel farmacèutic Antoni Vila Casas, l’actual president, amb l’objectiu de reforçar la investigació sociosanitària. A partir del 1998 va incorporar els àmbits artístic i arquitectònic, que amb el temps ha anat guanyant rellevància fins al punt de convertir-se en una de les més grans i interessants col·leccions d’art contemporani actual al país. L’any 2000 va tenir lloc l’obertura del primer espai artístic, el Museu Art 2000 a Torroella de Montgrí, efemèride de la qual ara es celebra ara el 20è aniversari.

Més informació