Les entitats martinenques que conformen la Comissió Memòria i Gènere presenten el llibre Més carrers parlen de dones, una publicació que recull els 35 noms de dones del nomenclàtor de Sant Martí que han rebut els espais públics dels barris de Sant Martí des del 2008.
L’acte de presentació tindrà lloc el dimecres 29 de novembre a les 19 h a la sala d’actes de la Biblioteca Gabriel García Márquez (pl. Carmen Balcells, 1). Serà a càrrec de les entitats membres de la Comissió, amb la Sra. Mariona Salleras, del Grup de Dones del Foment Martinenc, al capdavant, acompanyades per la Sra. Inma Bajo, consellera de Feminismes del Districte de Sant Martí.
La present edició completa el recorregut que va encetar
el llibre Els carrers parlen de dones, editat el 2008
amb els 40 espais públics amb nom de dona d’aleshores
(vegeu l’apartat “Més informació”)
L’edició que es presenta ara convida a obrir un debat sobre la ciutat viscuda com una oportunitat de recrear llocs per a la memòria de les dones a l’espai públic. La generació d’experiències col·lectives serviran per a la transmissió no només intel·lectual, sinó també del llegat que han deixat, observat des d’una perspectiva feminista. Conèixer les vides de les dones que en formen part és també conèixer un moment històric, social, polític i cultural de la nostra societat.
Noms de dones, als espais públics
Una ciutat, al cap i a la fi, és una gran consecució d’espais públics que no només configuren la seva estructura sinó que, sobretot, permeten la socialització de les persones. Per aquest motiu han de reflectir la imatge de la diversitat i la pluralitat, perquè mostren la història i conviden a la memòria.
A Barcelona, però, la feminització del seu nomenclàtor ha estat un deute que en els darrers anys ha mirat de compensar una mica la greu descompensació de segles d’absència. Amb aquest impuls recent, actualment als barris del Districte de Sant Martí 75 espais públics dels 469 que s’hi comptabilitzen tenen denominacions en clau femenina.
Aquest segon volum reivindica, com ja ho va fer el primer al 2008, la necessitat de continuar fent justícia amb les dones que han protagonitzat fets històrics i que han contribuït a transformar socialment les seves comunitats. Fer-ho, és imprescindible per transformar imaginaris culturals i avançar cap a una societat on les diferències entre dones i homes no esdevinguin desigualtats.