Aposta ferma per l'economia blava

15/10/2021 - 15:15 h

La nova mesura de govern d’impuls a l'economia blava té l'objectiu de crear un nou pol econòmic a la ciutat, sumant-hi competitivitat econòmica i sostenibilitat mediambiental al sector marítim. Per aconseguir-ho, es proposa una estratègia amb 43 mesures i 15 projectes perquè Barcelona esdevingui un referent internacional d’innovació, sostenibilitat i ocupació de qualitat.

La mesura de govern dimpuls a l’economia blava té el repte principal de preservar l’ecosistema marítim perquè continuï sent un motor econòmic de ciutat, mantenint els sectors més clàssics (transports, logística portuària, nàutica, pesca, indústria, ciència, turisme blau…) com fomentant dels nous sectors vinculats al mar (biotecnologia, energia marítima…), fent una transició cap a un model més sostenible i alineat amb els objectius de l’agenda 2030.

L’estratègia incorpora projectes tractors, entre els que hi destaca la creació d’un ‘hub’ d’economia blava al nou Port Olímpic, gestionat amb Barcelona de Serveis Municipals, amb el qual es canvia radicalment l’espai orientant-lo cap a les empreses i iniciatives de sectors emergents de l’economia blava, transformant-se en un pol d’innovació referent de generació de nova activitat econòmica i d’ocupació de qualitat, amb més de 200 nous llocs de treball, vinculats al mar i a la seva sostenibilitat.

Transformació del port

Per fer-ho possible, es transformaran més de 40.000 m2 en el Dic de Recer, moll de Gregal i moll de Mestral del Port Olímpic, dels quals 8.121 m2 estaran destinats a l’economia blava, entre locals per empreses, pallols o l’espai destinat a l’esport del Centre Municipal de Vela. El projecte inclourà un nou centre per a esports marítims, de la mà de l’Institut Municipal d’Esports.

També es fa una important aposta per l’educació i la recerca, amb la creació del Node Formatiu i Tecnològic de la Nàutica, un nou equipament de 12.000 m2 especialitzat en formació superior, capacitació professional i de recerca, amb cursos de reciclatge professional orientats al sector de l’economia blava, oberts i gratuïts per a la ciutadania. Se n’ocuparà Barcelona Activa, que també manté acords amb empreses i fundacions per dur a terme aquestes accions formatives en l’àmbit portuari juntament amb el Consorci d’Educació de Barcelona.

Barcelona Activa també posarà en marxa un programa d’emprenedoria que ajudi a crear, acompanyar i accelerar entre 12 i 15 empreses del sector cada edició.

La nova mesura també contempla la creació d’un entorn d’innovació per als sectors emergents, anomenat InnovaBlue, un programa en col·laboració amb el Port de Barcelona, la UPC, Marina Barcelona 92, i el BCN Clúster Nàutic, entre d’altres, per preparar la candidatura KIC de la Unió Europea en aquest àmbit el 2025.

L’Observatori d’Economia Blava s’encarregarà d’avaluar i monitoritzar l’impacte econòmic, social i ambiental amb dades sòlides.

El “Districte Blau” de Barcelona

Barcelona compta amb 16,67 kilòmetres del litoral en tres districtes de la ciutat: Sant Martí, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc, que conformen el “Districte blau” per donar resposta als nous reptes, atenent els Objectius de París i l’Agenda 2030 de l’ONU, que estableix com a referència pels objectius de l’àmbit portuari de reduir en un 50% les emissions per l’any 2030, i les fites de ciutat de mantenir l’excel·lència de les aigües de bany a més del 98% durant la temporada alta i un estat ecològic dels esculls per sota de l’1,6.

Actualment, el sector de l’economia blava ocupa, a Barcelona, 15.806 treballadors i treballadores i genera 3.826 milions d’euros de facturació anual, cosa que representa un 4,3% del PIB i un 1,4% de l’ocupació a la ciutat.