Caballé i Mercury, homenatjats en un nou mirador a les Glòries

23/11/2023 - 09:41 h

Un dels Districtes més olímpics de la ciutat acull en els seus espais públics l'homenatge ciutadà a un dels moments més icònics i emotius dels Jocs Olímpics del 92

La soprano Montserrat Caballé serà protagonista d’un recordatori urbà en un espai públic dels barris de Sant Martí a través d’un mirador a les Glòries que compartirà amb el cantant britànic Freddie Mercury, solista vocal de Queen. En concret, s’ubicarà en un nou espai entre el carrer de Los Castillejos i la plaça de la Glòries.

La nomenclatura és un homenatge al cantant i a la soprano que van immortalitzar la cançó ‘Barcelona’, que s’ha convertit en un himne de la ciutat. D’aquesta manera, un dels duets musicals més trencadors i representatius de la música pop dels darrers lustres quedarà fixat en l’imaginari urbà d’un dels Districtes més olímpics. I ho faran justament de cara al mar, veient en l’horitzó els dos edificis que, com un far, situen l’entorn del barri que va acollir les delegacions d’esportistes d’arreu del món.

El Districte de les sopranos

Amb aquesta incorporació al Nomenclàtor dels barris de Sant Martí, la soprano Montserrat Caballé incrementa un recorregut memorístic per la lírica femenina de Barcelona que pot conduir la ciutadania encuriosida a través de:
-els jardins de Mercè Plantada, a la Vila Olímpica del Poblenou,
-la plaça de Maria Espinalt i Font, a Sant Martí de Provençals,
-la plaça de Mercè Capsir, a Sant Martí de Provençals,
-la plaça de Lolita Torrentó i Prim, al Camp de l’Arpa del Clot, i
-la plaça de Conxita Badia, a la Verneda i la Pau.

Els barris de Sant Martí homenatgen també una altra gran dona de la música barcelonina de ressò mundial, com ho és la pianista Alícia de Larrocha en uns jardins de la Vila Olímpica del Poblenou.

Dotze noms de dona s’incorporen als carrers de la ciutat

Aquest canvi l’ha aprovat la Ponència del Nomenclàtor, que incorpora d’altres personalitats de rellevància local i mundial. En aquest sentit, ha acordat que a Ciutat Vella el carrer Sant Rafael passarà a anomenar-se de Maria Casas Mira, a Horta-Guinardó s’hi afegiran els carrers de Joaquim Amat-Piniella Josep Fontana i de l’Olimpíada Popular, i a Sants-Montjuïc es donarà el nom de carrer de Miquel Porter i Moix i de Xàtiva i les places del Canal de la Infanta de Ramon Porqueras.

A Sant Andreu hi haurà la plaça de la Lluita per les Llibertats, els jardins Antònia Pich i els carrers Nelson Mandela, Montserrat Avilés Vila, Roser Pérez Simó, Mercè Torrents, Lluïsa Casagemas, Donostia i Martí Garralaga. A Nou Barris s’hi ubicaran els jardins de Trinidad Gallego, i a Gràcia el carrer Santa Àgata es denominarà Àgata Badia i Puig-rodon, el de Santa Magdalena es denominarà Magdalena E. Blanc, i el de Santa Rosa s’anomenarà Rosa Puig-rodon Pla. Pel que fa a Sarrià – Sant Gervasi, el passatge d’Hercegovina es denominarà Manuela Gil Llopart, i la rotonda de Bellesguard passarà a anomenar-se plaça de l’Abat Oliba.

Així mateix, la ponència ha donat llum verda a col·locar faristols per commemorar la primera manifestació a favor de l’alliberament sexual a l’Estat espanyol a la Rambla de Barcelona el 26 de juny de 1977. Alhora, es posarà un faristol a la UGT, en ocasió del seu 135è aniversari. S’instal·larà al carrer de Jovellanos, al barri del Raval. A banda, a Sant Andreu, se’n posarà un altre en record a la Unió de Joventuts Antifeixistes, al barri de Bon Pastor. Per últim, a la Barceloneta s’instal·larà una placa blava en memòria de Bernardo Cortés, músic i artista. Serà al carrer dels Pescadors, 49.