Comença la construcció de l'edifici d’allotjaments Aprop de les Glòries

La promoció Aprop a les Glòries, la segona de la ciutat, aportarà 42 allotjaments d’estada temporal per atendre l’emergència habitacional de més de cent persones en situació de vulnerabilitat

Aprop Glòries
19/01/2022 - 13:09 h - Habitatge Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa les obres per aixecar el segon edifici d’Aprop de la ciutat fet amb mètodes industrialitzats a partir de contenidors marítims. L’Aprop de Glòries tindrà 42 allotjaments, repartits en 7 plantes i formats per un total de 77 contenidors, que són els que s’han començat a col·locar al solar, prèviament treballats i adaptats.

L’adjudicació dels allotjaments garantirà la mixtura social i inclourà persones en situació d’emergència habitacional, joves i famílies monoparentals. Les obres duraran 26 setmanes, un període molt inferior als dos anys mínims d’una obra convencional.

La inversió per a la construcció de l’edifici i
la urbanització de l’interior d’illa
és de 4,98 milions d’euros

Dels 42 allotjaments, 35 tindran dos dormitoris i una superfície útil de 52,7 metres quadrats distribuïts en una sala menjador i una cuina oberta, dues habitacions dobles, un espai d’emmagatzematge i un bany complet. Els set allotjaments restants seran d’un dormitori, amb una superfície útil de 25,8 metres quadrats i una sala amb cuina oberta, una habitació doble i un bany complet.

A la planta baixa hi haurà espais de gestió de l’edifici i espais per a activitats comunes, una bugaderia comunitària i una gran sala polivalent, i a l’interior d’illa s’hi emplaçarà un hort urbà que serà gestionat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i on treballaran persones del col·lectiu.

Un mètode de construcció més sostenible i àmpliament reconegut

Segons un estudi encarregat per l’Ajuntament per avaluar el procés de construcció amb mètodes industrialitzats a partir de l’ús de contenidors marítims del primer Aprop, al Gòtic, el procés constructiu va permetre estalviar un 33% en energia no renovable i emissions de CO2 i un 48% en consum de recursos.

Aquest mètode de construcció ha estat reconegut amb diversos premis i reconeixements locals i internacionals. El darrer ha estat un dels premis European New Bauhaus, un prestigiós reconeixement que forma part de l’European Green New Deal, el qual premia les iniciatives que contribueixen a la transició ecològica, la recuperació econòmica i millorar la convivència.

El projecte també ha rebut el primer premi a Obra de l’Any en Arquitectura Iberoamericana 2021, la menció d’honor del premi Mapei 2020 a l’Arquitectura Sostenible i la menció especial del premi FAD Arquitectura 2020; ha estat finalista en la categoria d’innovació en la construcció dels premis Catalunya Construcció i del premi AMO Arquitectura 2021, de França, i finalment, ha estat seleccionat per a la XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme.