Millorar l’alimentació i els hàbits de compra. Aquest és el repte que proposa la campanya col·laborativa “Cuinem Barri” als veïns i veïnes del Besòs i el Maresme. Per fer-ho possible, és fonamental recuperar la cultura de la cuina, revaloritzar els aliments i verietats locals així com les receptes tradicionals.
Al web de “Cuinem Barri” hi ha els recursos necessaris per realitzar una dieta saludable. Trobarem per exemple, com ha de ser un plat amb menjar saludable així com trucs i consells per aconseguir-ho. A la vegada, també es proposen un seguit de reptes setmanals per augmentar el consum de verdures i es ressalta la importància de planificar el menú setmanal. També hi trobarem receptes saludables, sense gastar més així com les botigues de barri per comprar verdures que ja estan adherides a la campanya.
Al final de la campanya hi haurà un receptari saludable col·laboratiu que contempli la diversitat de cultures gastronòmiques que conviuen al Besòs i el Maresme.
La campanya està duta a terme per l’associació Antígona amb el suport de Barcelona Activa i Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. Hi col·labora: la dietista i nutricionista Maria Menra, Nani Moré de Menjadors ecològics i Julia Torres de Chef 2020, entre altres.
Com puc participar-hi?
Et pots sumar a la campanya de diverses maneres: seguir el compte d’Instagram @cuinem_barri, subscriure’t al butlletí, rebre les publicacions a través del WhatsApp, sumar-te als reptes setmanals o participar a les sessions en línia.
També s’hi poden sumar els propietaris i propietàries de verduleries i fruiteruies del barri del Besòs i el Maresme, enviant les dades al contacte cuinembarri@gmail.com o bé enviant un WhatsApp al 640765675. Actualment n’hi ha una desena.
Donem continuïtat al projecte Alimentem el Besòs i el Maresme
Entre desembre del 2019 i juny del 2020 es va dur a terme el projecte Alimentem el Besòs i el Maresme a través del qual es van perfilar línies de treball per aboradar la temàtica al barri. El projecte va concoloure al junt amb el cicle en línia Cómo transformar el sistema alimentario en tiempos de pandemia, el qual va ajudar a generar debat entre veïns i veïnes, entitats i serveis.
Arran d’aquesta primera fase del projecte, es van decidir donar-li continuïtat, triant com a tema principal una de les línies de treball prioritzades des de la Taula de Salut: Educació alimentària: com tenir una cistella saludable i econòmica.
Barcelona, Capitatal Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021
Aquest 2021 Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Al llarg de l’any s’hi organitzaran més de noranta projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible així com un ampli programa d’activitats.
La ciutat vol aprofitar aquesta oportunitat per fer un salt d’escala en la vida quotidiana de la ciutadania quant a l’alimentació sostenible, treballar perquè la capital alimentària comporti una evolució en els hàbits de consum dels barcelonins i barcelonines i progressar decididament en quatre grans objectius:
- Avançar en la conscienciació de la ciutadania sobre la necessitat d’introduir una dieta més saludable i sostenible en el dia a dia i facilitar-hi l’accés a tots els grups socials.
- Generar més oportunitats econòmiques per als sectors de proximitat, amb l’impuls de la producció agrària ecològica i local i amb la promoció de l’agricultura urbana i la protecció de la periurbana.
- Aconseguir un canvi real en el model alimentari i de distribució que ajudi a combatre l’emergència climàtica a la metròpoli de Barcelona.
- Generar resiliència davant els riscos globals i les desigualtats socials, en especial, davant les amenaces imprevistes.