El Festival d’Arquitectures de Barcelona Model estrena emplaçament a les Glòries

14/04/2023 - 12:34 h

L’entorn de la plaça de les Glòries ha estat triat com a seu del festival per la seva centralitat i pel seu potencial de construcció, un important laboratori per a la innovació arquitectònica amb una gran quantitat d’àrees urbanes per definir.

Model, el Festival d’Arquitectures de Barcelona celebra la segona edició del 20 al 30 d’abril amb l’Empatia Radical com a lema principal i amb una nova ubicació: l’entorn de la plaça de les Glòries. La inauguració tindrà lloc dijous 20 d’abril a les 18 h al Mercat dels Encants i començarà amb el lliurament dels guardons dels Premis Model, seguit de ponències, una sessió de ball i molta música. L’assistència és gratuïta i hi cal inscripció prèvia.

La programació completa de Model es pot consultar al web del festival:

Festival d’Arquitectures de Barcelona Model – Programació 2023

El festival ofereix un espai per divulgar l’arquitectura experimental i ajudar a repensar nous models de ciutat. Model vol esdevenir una gran festa ciutadana on tothom pugui fer aportacions sobre com l’arquitectura pot millorar la qualitat de vida de les persones i imaginar noves maneres de construir i ocupar l’espai.

Durant onze dies, el públic que s’acosti a les Glòries podrà gaudir de debats, exposicions, rutes, tallers, concerts o instal·lacions efímeres, entre moltes altres activitats. També es podran veure obres d’urbanistes, paisatgistes, artistes i professionals de disciplines tan diverses com la ciència, l’economia, el dret o la literatura.

L’entorn de les Glòries acollirà 5 instal·lacions efímeres, que convertiran la Gran Via en un espai públic de cures, els voltants del Disseny Hub (plaça Antoni Coderch) en una gran estructura d’estudi de l’aire o la coberta de l’aparcament Ona Glòries en una gran zona verda per a insectes pol·linitzadors. Altres espais que acolliran propostes del festival són el Mercat dels Encants i el parc de les Glòries.

Per celebrar la nova ubicació del festival, la Torre Glòries s’il·luminarà de forma especial els vespres dels dies 20, 22 i 30 d’abril.

Precisament la Torre Glòries ha estat triada per celebrar-hi la segona edició del Protocol Barcelona, un acte on arquitectes i pensadors d’arreu del món faran recomanacions per construir el Protocol 2023, un document conjunt sobre el futur de les ciutats. Tindrà lloc dissabte 22 d’abril al mirador de la Torre.

Enguany, Model coincideix amb Sant Jordi i, per aquest motiu, el 23 d’abril el Mercat dels Encants es convertirà en la seu de la Fira del Llibre d’Arquitectura Model, una jornada amb vermut, debats, presentacions de llibres i actuacions.

Iniciatives que continuen i principals novetats

Una de les novetats d’aquesta segona edició és la creació del Premi Model d’Experimentació Arquitectònica amb la voluntat de reconèixer el treball de creadors i creadores, tant locals com internacionals. El Premi ha rebut 117 candidatures de 23 països, entre les quals s’han seleccionat 13 propostes que tindran l’oportunitat de concebre i dissenyar una de les instal·lacions, realitats augmentades o projectes experimentals que es desenvoluparan durant el festival.

Una altra de les novetats d’enguany és Camp Model, un curs gratuït d’arquitectura experimental que se celebra amb la col·laboració de les escoles de disseny i universitats BAU, EINA, ELISAVA, ESDI, ETSAB, IAAC, LCI i Massana.

El festival recupera els cinc grans eixos temàtics de la primera edició: entre cultures, entre espècies, entre generacions, entre matèries i entre classes.

En aquesta segona edició, es torna a celebrar el +Model, un programa d’activitats paral·leles que pretén enriquir el debat sobre l’impacte de l’arquitectura en la societat i el reconeixement del patrimoni arquitectònic. Aquestes activitats estan impulsades per entitats i institucions de diferents disciplines socials, culturals i artístiques de la ciutat.

El Festival d’Arquitectures de Barcelona Model va ser creat el 2022 per l’Ajuntament de Barcelona i aquest any es gestiona a través de la Fundació Mies van der Rohe. Compta amb la direcció artística d’Eva Franch i Gilabert, en col·laboració amb un ampli equip d’arquitectes, comissaris/àries i més de 50 institucions i organitzacions de la ciutat.